Geert Wilders
Volledig scherm
Geert Wilders

PVV opent aanval op islamitische feestdagen gemeente Almelo

ALMELO - Het plan van de gemeente Almelo om een nieuwe brug te verlichten tijdens onder meer het Suikerfeest, is bij de PVV-fractie in het verkeerde keelgat geschoten. 

De partij van Geert Wilders heeft direct Kamervragen gesteld aan de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan Binnenlandse Zaken. Daarin vraagt de PVV om in gesprek te gaan met burgemeester Arjan Gerritsen van Almelo en hem te vragen symbolen van de islam te bestrijden in plaats van te promoten. 

Licht tijdens feestdagen
Deze krant maakte zaterdag bekend dat de feestverlichting op de Egbert Gorterbrug vaker aan gaat. De gemeente heeft namelijk besloten om de feestelijke ledverlichting van de nieuwe brug in de Egbert Gorterstraat ook aan te doen tijdens islamitische feestdagen. 

De Gorterbrug werd in februari feestelijk geopend.
Volledig scherm
De Gorterbrug werd in februari feestelijk geopend. © Annina Romita

Het zou dus zomaar kunnen dat er straks een veelheid van kleur te zien is tijdens Eid al-Fitr, het Suikerfeest van moslims. Of op vrijdag 22 september, als moslims Muharram vieren, het Islamitisch Nieuwjaar vieren. Maar op welke islamitische feestdagen de verlichting op de brug aangaat, kan wethouder Christien van Wijk nog niet exact zeggen, "ik heb nog geen flauw idee."

In Almelo wonen ook veel christen-Turken. Plannen om de lampjes op de brug ook op Armeense feestdagen - ook daarvan zijn er dit jaar ruim voldoende - aan te steken, heeft de gemeente Almelo niet.

Het college denkt overigens niet dat het verlichten van de brug op islamitische feestdagen gevoelig zal liggen bij de rest van de Almelose bevolking. B en W hebben de toevoeging 'als een algehele geste' opgenomen in het nieuwe lichtbeeld van de brug.

De PVV denkt dat dus duidelijk anders over noemt het in de vraagstelling verwerpelijk dat overheden de veroveringsdrift van de islam promoten.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.