Volledig scherm
Gebruikers van wijkcentrum De Schelf kwamen onlangs in opstand tegen de mogelijke sluiting © Lars Smook

Raad fluit wethouder terug over aanpak wijkcentra in Almelo

ALMELO - Wethouder Irene ten Seldam (CDA) heeft namens het college van burgemeester en wethouders ten overstaan van de Almelose gemeenteraad spijt betuigd voor de onrust die is ontstaan rond het plan van aanpak voor de bezuiniging op wijkcentra.

Ze erkende dat de brieven hierover, aan de raad, maar met name ook aan bestuurders en gebruikers van wijkcentra, ‘achteraf wat anders geformuleerd hadden kunnen worden’. De gemeenteraad, die vindt dat de manier waarop het college met de wijkcentra om is gesprongen niet door de beugel kan, droeg haar met een motie op de wijkaccommodaties de tijd te geven. Dat gebeurde unaniem.

Verbazing en verzet
In juli van dit jaar kwam het college met een voorstel waarin staat dat het gemeentelijke wijkaccommodaties wil afstoten, tenzij uit onderzoek blijkt dat deze een meerwaarde hebben. Het leidde tot verbazing en verzet bij de gebruikers, die gezamenlijk optrokken en onlangs middels een protestactie lieten zien dat zij hun wijkcentra – letterlijk en figuurlijk – omarmen.

Gesprek
Zij zijn niet tevreden over de manier waarop de gemeente over de voorgenomen bezuiniging met hen in gesprek is. Brieven werden heel laat beantwoord, een verzoek tot uitstel van eerste gesprekken werd niet gehonoreerd. De wijkcentra willen meer tijd om zich goed voor te bereiden, omdat ze vrezen voor het voortbestaan van hun wijkcentrum.

Onderzoek
Want hoewel het gemeentelijke onderzoek nog moet beginnen, ‘heeft iedereen het gevoel dat het onderzoek al is overgeslagen’, aldus Louis Kampman van Lokaal Almelo Samen (LAS), die samen met de PvdA de motie indiende. Ten Seldam ontkende dat het college de plannen voor de wijkcentra al klaar heeft. “Uit het onderzoek kan best de conclusie rollen dat er een of meerdere wijkaccommodaties in stand moeten blijven”, zei ze. „Als blijkt dat ze allemaal nodig zijn, dan kom ik met dat voorstel naar de raad. Wij staan er blanco in.”

Almelo e.o.