Volledig scherm

Raad gaat nieuwe wethouder Almelo kiezen

ALMELO - Een raadscommissie, bestaande uit negen fractievoorzitters, gaat de opvolger van wethouder Anja Timmer selecteren en voordragen. Dat is de uitkomst van een raadsbreed overleg. Het advies van procesbegeleider Rob Franken wordt daarmee opgevolgd.
Het is een primeur, want de procedure is nieuw voor Almelo, verzekert raadsnestor Gijs Stork, fractievoorzitter van Lokaal Almelo Samen (LAS) en vanaf 1982 in de gemeenteraad. „Tot nu toe was het altijd zo dat een wethouder werd voorgedragen door een fractie.” Dat is bij de opvolging van Timmer pijnlijk mislukt bij de PvdA, vandaar dat nu de hele raad aan zet is. „Een doorbraak”, kwalificeert Stork. „Op deze manier krijg je collegeleden die deskundig zijn.”


De procedure wordt donderdag besproken besproken in de gemeenteraad. Daarbij wordt ook de bijzondere raadscommissie benoemd. „In zetelaantal vertegenwoordigen de negen leden 90 procent van de raad”, zegt Stork.


De nieuwe wethouder dient integraal de portefeuille van Timmer over te nemen. Een uiteenlopend takenpakket met onder meer zorg en jeugdhulp, kunst en cultuur, regionale samenwerking en binnenstad. Er is inmiddels een profielschets opgesteld. Daarin staat dat politieke kleur geen vereiste is. De nieuwe wethouder moet managementervaring hebben, goed kunnen communiceren en samenwerken, resultaatgericht zijn, stressbestendig en... in Almelo wonen, of er naartoe willen verhuizen.


De commissie wil vaart maken met de procedure. Binnenkort staat er een advertentie in deze krant. Kandidaten kunnen zich dan tot in augustus melden. Dan wordt er een eerste screening gemaakt. Fracties helpen daarbij. Gesprekken met kandidaten zijn op 30 en 31 augustus door de commissie ingeroosterd. Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouder in de raadsvergadering van september wordt benoemd.

Almelo e.o.