Volledig scherm
De Turkse professor Kemal Cicek verwoordde gisteravond het standpunt van de Turken in de ‘Armeense kwestie’. Foto: Rikkert Harink

Raadslid Ugur Çete woedend op gemeentebestuur

ALMELO - Het Almelose raadslid Ugur Çete voelt zich geschoffeerd door zijn eigen gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders kwam niet opdagen bij een conferentie die hij had belegd.

De conferentie, vrijdagavond in de Ravelzaal van het Theaterhotel, ging over de Armeense 'kwestie' in 1915. Zo’n honderdvijftig uitnodigingen had Çete naar Twentse bestuurders de deur uitgedaan, maar er kwamen slechts drie Almelose raadsleden opdagen: Ruud Borgman en Nazan Kirkagaç van de PvdA en Gerwin Kamphuis van LKA.

„Het college van burgemeester en wethouders stuurde een brief waarin werd gezegd dat ze niet zou komen omdat dit als het innemen van een standpunt kan worden uitgelegd”, verklaarde Çete. „Maar ze zijn wel elk jaar bij de herdenking van de Armeense genocide. Nemen ze dan ook een standpunt in?”

De door de Almelose Atatürkvereniging georganiseerde conferentie was aangekondigd als een poging een dialoog te beginnen over wat Armeniërs geen ‘kwestie’ vinden maar volkenmoord. Het bleek een verbale aanval van de Turken op de Armeniërs. De uitgenodigde Turkse professor Kemal Cicek hield een uitgebreide inleiding waarvan de kern is: de Armeniërs waren eigenlijk de agressors, er zijn helemaal niet zoveel mensen omgekomen in 1915 en er is al helemaal geen sprake geweest van genocide.

Çete: „Een dialoog begin je door eerst je standpunt te geven. De Armeniërs geven al jaren hun standpunt. Dat gaan wij vanaf nu ook doen. En de volgende keer mogen er vijf Armeense professoren komen praten. Maar eerst willen wij onze erkenning. Namelijk dat er ook heel veel moslimturken omgekomen zijn.”

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

Almelo e.o.