Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Rabobank claimt 197 miljoen: projectontwikkelaar Megahome op instorten

ALMELO - Drie dochterbedrijven van projectontwikkelaar Megahome in Almelo zijn woensdag failliet verklaard. De Rabobank, die nog 197 miljoen van de Twentse ontwikkelaar claimt, heeft het bankroet aangevraagd.

Imperium op instorten
Twee weken geleden ging al één vennootschap van projectontwikkelaar Willy Welles uit Zenderen failliet. Nu volgen er drie bv’s, die op hun beurt weer eigenaar zijn van de aandelen van vijf andere vennootschappen van Welles, waarmee diens hele imperium op instorten staat.

De gemeente Emmen leidde de val in door twee weken terug bij het gerechtshof het bankroet aan van vennootschap Megahome.nl aan te vragen. “Vaak is het zo dat als je één steen uit een bouwwerk trekt het hele gebouw begint te wankelen. Je krijgt dan een domino-effect”, zegt curator Jan van der Hel. Hij kon pas deze week aan de slag met het faillissement van Megahome.nl, omdat hij moest afwachten of de directie van de projectontwikkelaar de zaak aan de Hoge Raad zou voorleggen.

Conflict
Emmen vorderde volgens Van der Hel 1,3 miljoen euro van Megahome.nl. De Drentse gemeente en het projectontwikkelingsbureau uit Almelo zijn al jaren in conflict, omdat de ontwikkelaar stopte met bouwen in de wijk Delftlanden. Megahome had er nog liefst 800 ongebruikte kavels, maar mede als gevolg van de crisis stopte het Almelose bedrijf met de ontwikkeling van de wijk en ook met betalingen aan de gemeente.

Verschillende bedrijven van megahome verkeren al geruime tijd in de problemen. De projectontwikkelaar kocht in de vorige eeuw veel landbouwgrond op, waarvan de verwachting was dat er ooit gebouwd zou worden. Door de crisis kwam daar weinig van terecht.

Almelo e.o.