Volledig scherm
© Bert Kamp

Ravage in Bornerbroekse kerk na brutale inbraak

BORNERBROEK - Inbrekers hebben in de nacht van zondag op maandag hun slag geslagen in Bornerbroek. Uit de Sint Stephanuskerk en de naastgelegen kinderopvang werd meer dan duizend euro buitgemaakt. Maar de schade voor de betrokken is veel groter.

Respectloos. Een ander woord hebben Ben Pigge, Fons Meulenkamp en Leonie Snieders er niet voor. De inbraak in de Sint Stephanuskerk en de naastgelegen kinderopvang Sam en Lot heeft zijn sporen nagelaten in Bornerbroek. Fysiek, maar ook emotioneel. “Wat ze gedaan hebben, begint nu een beetje binnen te komen”, zegt koster Meulenkamp. “Hoe ze met het tabernakel zijn omgegaan. Onvoorstelbaar. Ze hebben geen enkel ontzag getoond.”

Op zoek naar geld
De koster trof de kerk maandagmorgen mishandeld aan. Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Dat heeft de politie in onderzoek. Maar het vermoeden bestaat dat de inbrekers de koevoet, sloophamer en bijl uit het schuurtje achter de kerk hebben gebruikt om alle deuren waar geld achter verborgen kon zitten, open te breken. Pigge: “Ze hebben zelfs geen kleingeld laten liggen.”

Puinhoop
Om dat te vinden, werd alles overhoop gehaald. Een glas-in-lood raam aan de achterkant van de kerk werd ingetikt om binnen te komen, waarna de inbrekers het hele gebouw door gingen. Het geld dat in drie plastic bakjes zat, opgeborgen in de kast, is weg. “We hadden een reiskoffer, met daarin een lamineerapparaat. Dat hebben ze eruit gehaald, die ligt hier”, wijst Pigge. “Maar de koffer is er niet meer. Daar hebben ze waarschijnlijk het geld in gedaan.”

Gat in de muur
In waardevolle kelken hadden de inbrekers geen interesse, blijkt op het altaar. Het tabernakel is geopend met een sleutel die de dieven gevonden hebben, maar er mist niets. Zelfs de hosties zitten nog in de kelk. Iets verderop is de ravage groter. Daar is met een moker een groot gat in een zeker dertig centimeter dikke muur naar een kluis geslagen. De brokstukken liggen er nog. Van binnen hebben de inbrekers de kluis kunnen openen, maar er zat, voor hen, niets waardevols bij. De monstrans is zodoende voor de kerk behouden gebleven.

In de naastgelegen kinderopvang is de buit klein, maar de schade groot. “Volgens mij hadden we maar 70 euro briefgeld in een kistje zitten”, zegt teamleider Leonie Snieders. “Maar ze hebben wel echt alles opengehaald. Van lades tot de kastjes op het toilet.”

Bekomen van de klap
Wie de daders zijn en waarom ze het gedaan hebben? De betrokkenen kunnen er alleen maar naar gissen. Ze hebben aangifte gedaan, de komende dagen zal in het teken staan van opruimen en bekomen van de klap. Want die is aangekomen, erkennen Pigge, Meulenkamp en Snieders. “We hebben er geen woorden voor”, besluit Snieders.

Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp

Almelo e.o.