Volledig scherm
rechtbank Almelo. © Emiel Muijderman DTCT

Rechtbank: Almelose Marloes en kinderen moeten écht het huis uit

ALMELO - De Almelose moeder Marloes* en haar drie kinderen en twee pleegkinderen moeten binnen vier weken hun woning in de Almelose volkswijk De Riet hebben verlaten. Dat heeft de rechtbank Almelo maandag in een kort geding bepaald.

Aanleiding voor de huisuitzetting is de vondst van 96 gram hennep bij een inval van de politie. De partner van Marloes is daarvoor aangehouden.

Kort geding

Omdat er sprake is van een handelshoeveelheid hennep besloot corporatie Beter Wonen het gezin de woning uit te zetten. In een kort geding vocht Marloes die uitzetting aan, met name in het belang van haar kinderen en pleegkinderen.

Opvang

De rechtbank stelt dat de gedwongen verhuizing ingrijpend zal zijn, maar dat het gezin wel wordt opgevangen. Beter Wonen heeft volgens de rechtbank verder het volste recht huurders uit te zetten als die door drugshandel de huisregels overtreden. Ook Beter Wonen heeft aangegeven het gezin, als het zelf niet voor nieuwe woonruimte kan zorgen, niet in de kou te zullen laten staan. Het zal dan contact leggen met een zorgorganisatie voor opvang.

Ontredderd

Een ontredderde moeder Marloes vertelt in tranen dat ze de spullen al heeft ingepakt, maar dat ze niet zou weten waar ze naartoe moet. Ze heeft een begeleider van Humanitas die haar helpt en die een spoedoverleg met de corporatie heeft aangevraagd. Humanitas zelf kan haar en haar kinderen geen onderdak verlenen.

Marloes vertelt dat ze de afgelopen weken bij allerlei makelaars heeft aangeklopt. Maar omdat ze momenteel moet zien rond te komen van 790 euro heeft ze overal nul op rekest gekregen. “We eindigen straks onder de Wierdensebrug, om het cynisch uit te drukken”, omschrijft ze haar gevoel.

Ze voelt zich nu enorm onder druk gezet, temeer daar zij van een wijkcoach heeft begrepen dat als ze niet snel woonruimte voor elkaar krijgt, jeugdzorg misschien zelfs haar eigen kinderen onder toezicht wil zetten.

Wel is het haar nu eindelijk gelukt haar man op het adres uit te schrijven. “Ik ben daar nu vijf maanden mee bezig en pas twee weken geleden was het voor elkaar”, zegt ze. Dat moet haar zo meteen wat meer financiële armslag geven, hoopt ze, omdat ze een aanvulling kan krijgen op de uitkering. “Als ik dan een uitkering op bijstandsniveau heb, moet ik toch wel een woning kunnen huren?”, vraagt ze zich vertwijfeld af. “Maar die moet groot genoeg zijn voor de vijf kinderen”.

Over de zorgorganisatie die haar in het uiterste geval zou kunnen helpen, zegt ze dat ze niet zou weten welke dat is.

* De naam Marloes is gefingeerd.

Almelo e.o.