Volledig scherm
© Frans Nikkels

Rechter roept op tot burenrespect

ALMELO - Tegen vier vechtersbazen bij een fataal afgelopen burenruzie, 23 juni in Almelo, zijn gisteren cel- en werkstraffen geëist. De verdachten zijn vader Henk van der W., zijn vrouw Ingrid en hun zoon Wiebe en Deniz, de zoon van slachtoffer Aziz Kara. Rechtbankpresident René Melaard riep buren op respect te betuigen. "Dit kan gebeuren als er verkeerde woorden vallen."

Officier van justitie Xandra Tromp zette meteen de toon gisteren in de rechtszaak over een fataal afgelopen burenruzie tussen een Nederlandse en een Turkse familie in Almelo. "Vandaag gaat het niet over racisme of discriminatie. Vandaag gaat het over verdraagzaamheid." Zo begon zij haar requisitoir tegen vader Henk van der W. (61) en zijn jongste zoon Wiebe (23). Tegen dat tweetal en tegen Henks vrouw Ingrid (60) eiste ze straf. Henk moet van het OM twee jaar zitten voor de klap of duw die hij zijn achterbuurman gaf, voor de Primera aan de Violierstraat. Voor Deniz K. (36), de zoon van de overleden Aziz Kara (64), vroeg ze een schuldigverklaring zonder strafoplegging; hij is zijn vader kwijt.

Kara viel steil achterover, kwam met zijn hoofd op de stoep en werd met een schedelbasisfractuur naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleed twee weken later. "Mijn vader was al jaren donor en heeft zijn lever en nieren afgestaan", zei de jongste dochter Eylem in een aangrijpende slachtofferverklaring.

Over de hoofden van verdachten en betrokkenen heen riepen rechtbankpresident René Melaard en de aanklaagster op tot respect en verdraagzaamheid. "Dit kan gebeuren als er verkeerde woorden vallen. Eerder deze week was het: Zonder respect geen voetbal. Hier is het: Zonder respect geen goede buren", zei voorzitter Melaard van de meervoudige strafkamer.

Tromp stelde dat de familie Van der W. weigerde zich te verdiepen in het leven van de Turkse achterburen. Toen Aziz, die veertig jaar geleden als productiemedewerker naar Twente kwam en twee maanden voor zijn pensioen stond, neerviel, wisten de Almeloërs niet hoe hij heette. "Het gaat om verschillende culturen, verschillende leefwijzen. Het is schokkend dat we lijken te leven in een maatschappij van onverdraagzaamheid. Een verkeerde blik kan tot agressie leiden", aldus officier Tromp. De ruzie zou zijn begonnen toen Ingrid haar hondjes wilde uitlaten. Ze keek naar achterbuurman Deniz, waarop over en weer werd gescholden en een vechtpartij volgde. De urenlange zitting bracht geen helderheid over het waarom van de duw met dodelijke afloop. Er zou jarenlang zijn gepest, over en weer, aldus de betrokkenen.

Lees meer in de krant van donderdag: 'Zaak met alleen maar verliezers'

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.