Volledig scherm

Regels voor twitteren bij Almelose rechtbank

ALMELO - Als eerste rechtbank in Nederland heeft Almelo richtlijnen voor het gebruik van sociale media door rechters. Geheel in stijl werd dit nieuws het internet op geslingerd door iRechter, een synoniem voor de twitterende rechter Taalman.

Sociale media zijn volgens rechtbankpresident Fred van der Winkel belangrijk om de band tussen rechtspraak en samenleving te versterken. Hij juicht het gebruik toe, mits verantwoord. De tweets van pionier iRechter riepen soms vragen op.

Het was een van de aanleidingen voor richtlijnen die de komende tijd ook bij andere rechtbank zullen opduiken. Het stuk bevat geen verboden of sancties, maar veeleer aanwijzingen. De belangrijkste: mopper niet over partners (zoals het OM), bemoei je niet met politiek op het gebied van wetgeving en realiseer je dat een massa mensen jouw bericht leest, dat bovendien voor altijd op internet zwerft.

Boosheid van rechters over de komende vorming van een Overijssel en Gelderland omvattend arrondissement hoort ook niet thuis op Twitter of Facebook.

Rechter Sylvia Taalman is de actiefste twitteraar onder de rechters in Almelo. We legden enkele van haar vele berichtjes van de afgelopen maanden voor aan rechtbankpresident Fred van der Winkel. Met de nieuwe richtlijn in de hand beoordeelde hij of de tweets acceptabel zijn of niet. Het resultaat ziet u hieronder.

Almelo e.o.