Volledig scherm
Stadhuis in Almelo © Lenneke Lingmont

Rel rond kerstpakketten voor ambtenaren in Almelo

ALMELO - Ter Brugge, een bedrijf uit Borne dat gespecialiseerd is in het maken van geschenken, verdient aan de kerstpakketten van Almelose ambtenaren en dat past volgens het CDA niet bij het principe 'Weet waar je koopt'.

De circa 800 ambtenaren van de gemeente Almelo hebben dit jaar drie opties voor hun kerstgeschenk. Ze kunnen, ter waarde van 35 euro, online een pakket met grotendeels lokale producten samenstellen, ze doneren 35 euro aan een goed doel of ze gaan met een bon ter waarde van 35 euro de stad in om bij deelnemende winkeliers iets naar wens aan te schaffen.

Aandeel
Hoewel het nagenoeg allemaal Almeloos is, verdient Ter Brugge Geschenken in Borne hier geld aan. Het bedrijf beheert de keuzewebsite en pakt de onlinepakketten in, en krijgt daarvoor per pakket 15 procent van de 35 euro die er door Almelo aan besteed wordt. Als ambtenaren hun tegoedbon besteden in de stad, moeten deelnemende winkeliers 15 procent van de omzet afstaan aan Ter Brugge.

Leermoment
Het idee van de gemeente is dat ambtenaren, als ze kiezen voor een tegoedbon, uiteindelijk bij lokale ondernemers meer uitgeven dan de waarde. Maar lokale ondernemers zijn niet zo happig op de actie. "Twintig winkeliers werken mee, maar een groot deel heeft ook gezegd dat het niet interessant genoeg is", aldus wethouder Javier Cornelissen. "Dat is een leerpunt dat we meenemen naar volgend jaar." Volgens de wethouder zit dit met name op de 15 procent die winkeliers nu moeten afstaan.

Kerstmarkt
Zielman wil een alternatieve opzet en maakt zich, net als de VVD twee jaar geleden, hard voor een kerstmarkt in het gemeentehuis. "Almelose ondernemers kunnen daar hun waar aanbieden, ambtenaren kunnen het geld dat normaal aan een kerstpakket wordt besteed, gebruiken om te kopen wat ze willen. Zet er een koek-en-zopiestand bij, zorg voor een glaasje glühwein. Dat is gezellig en goed voor het contact tussen ondernemers en ambtenaren."

Almelo e.o.