Volledig scherm
Wethouder Javier Cornelissen demonstreert de gevolgen van het omgekeerd inzamelen. De grijze bak wordt vervangen door een oranje voor plastic. © Frans Nikkels

Restafval in Almelo gaat ondergronds, grijze bak verdwijnt

ALMELO - Als het aan wethouder milieuzaken Javier Cornelissen (SP) ligt, verdwijnt de grijze bak in de nabije toekomst uit het straatbeeld en wordt 'omgekeerd inzamelen' optima forma ingevoerd in Almelo.

'Omgekeerd inzamelen' wordt het genoemd; alle materialen die te recyclen zijn, worden aan huis opgehaald en restafval moet weggebracht worden. Het eerste gebeurt al grotendeels in Almelo. Huishoudens beschikken momenteel over een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) en een blauwe voor papier. Groen wordt tweewekelijks opgehaald door Twente Milieu, blauw een keer per maand. Daarnaast is er ook nog een grijze bak die om de vier weken wordt geleegd.

Volgens Cornelissen zijn de geesten rijp voor het omgekeerd inzamelen in Almelo. "De hoeveelheid restafval is in een jaar tijd flink afgenomen. Uit gesprekken is mij gebleken dat inwoners dat wel willen wegbrengen'', verklaart Cornelissen. Dat restafval moet dan naar ondergrondse containers, die in samenspraak met Twente Milieu in groten getale in Almelose wijken en buurten worden geplaatst.

Dit systeem heeft volgens de wethouder verschillende voordelen. "Mensen worden zo aangespoord om afval nog beter te scheiden zodat er minder restafval ontstaat. Dan hoeven ze ook niet zoveel weg te brengen. Een duurzame methode'', prijst de wethouder. Ook financieel is 'omgekeerd inzamelen' aantrekkelijk. Cornelissen: "Restafval moet verbrand worden, dat is een kostenpost. Minder van dit afval betekent dus een besparing. Plastic, papier en gft zijn daarentegen grondstoffen die geld opbrengen."

In de huidige situatie moeten inwoners plastic naar speciale containers bij de milieu-eilanden brengen. "Aan dat gesjouw komt een einde met omgekeerd inzamelen", benadrukt de milieuwethouder. Plastic wordt straks namelijk maandelijks bij huis afgehaald door Twente Milieu. Alle huishoudens krijgen daarvoor een oranje bak waarin ook blikjes en drinkkartons mogen. Concreet houdt het systeem in dat de grijze bak wordt vervangen door een oranje exemplaar.

Almelo e.o.