Volledig scherm
De kantelstoel bij Tandartspraktijk Wiranto & Go maakt het allemaal wat makkelijker © Lars Smook

Rolstoelers in kantelstoel bij tandarts Wiranto in Almelo

ALMELO - In Nederland hebben slechts twee klinieken de beschikking over een kantelstoel voor rolstoelgebruikers. De ene staat in het westen van het land, de ander in Almelo.

Tandartspraktijk Wiranto & Go aan de Zeearend heeft zelfs een speciale behandelruimte voor mensen in een rolstoel en mensen met obesitas. Het systeem is namelijk in een mum van tijd omgebouwd, zegt tandarts Rob Wiranto, terwijl hij een demonstratie geeft. ,,Dit maakt het voor zowel de patiënt als voor ons zoveel gemakkelijker”, vindt hij.

De kantelstoel is relatief nieuw. Hij werd voor het eerst gebruikt bij paralympiërs op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Wiranto zag direct de voordelen en schafte er één aan. Dat heeft hem tot dusver al veel gemak opgeleverd. En het werkt ook relatief eenvoudig, zo blijkt.

Een kwestie van de rolstoel erin drukken, vastzetten en het apparaat laten kantelen, waardoor ook de mindervalide patiënten in dezelfde houding komt te liggen als reguliere patiënten. Het vergt nog vooral geduld bij patiënten, want gekanteld worden in een rolstoel, voelt in eerste instantie nog wat onwennig. ,,Hoewel het volstrekt veilig is en er niks kan gebeuren, merk je soms dat mensen het wat eng vinden’’, zegt Wiranto. ,,Daarom doen we het stapsgewijs, de stoel steeds iets verder laten kantelen.

Almelo e.o.