Yvanka van der Zwaag met haar debuutroman. 'Het begin en het einde van het schrijven was leuk, alles wat daar tussen zit was niet grappig'.
Volledig scherm
Yvanka van der Zwaag met haar debuutroman. 'Het begin en het einde van het schrijven was leuk, alles wat daar tussen zit was niet grappig'. © Dolf Ruesink

Romanschrijfster Yvanka uit Almelo ziet altijd wel een zonnetje

ALMELO - De uit Almelo afkomstige Yvanka van der Zwaan (43) debuteert met een hilarische feelgoodroman. Bij de boekpresentatie bedankt ze haar exgenoot en zoent ze haar oude schoolliefde.

Veel vrouwen en volop witte wijn. Café De Stek aan de Wibautstraat in Amsterdam puilt uit. Familieleden en vriendinnen van de hoofdgast hebben ballonnen opgehangen. Op de stamtafel liggen tientallen exemplaren van 19% kans op geluk uitgestald. Iedereen krijgt straks een exemplaar mee naar huis. „Als je er maar iets leuks over schrijft”, grapt de auteur.

Jacqueline en Hans van der Zwaan zijn de trotse ouders. Vanuit Almelo, waar dochterlief is geboren en getogen, verzorgen ze de Twentse promotie voor de 272 pagina’s dikke paperback. Net als uitgever The House of Books en distributeur OverAmstel hopen en geloven ze dat dit aanstekelijke vrouwenboek een nieuwe Nederlandse bestseller wordt.

„Het is niet niks, de stap van columnist naar romanschrijver”, zegt uitgever Tomás Kruijer. Haar vlotte schrijfstijl en leuke dialogen („daar is Yvanka ijzersterk in”) op de populaire weblog Wine Up!brachten de oud-leerlinge van scholengemeenschap Het Erasmus in het vizier van de boekuitgever.

19% kans op geluk

De roman 19% kans op geluk gaat over het woelige leven van de alleenstaande moeder Ava en haar puberende tienerdochter Cléo. De hoofdpersoon dreigt haar baan te verliezen, gaat online daten en ziet tot overmaat van ramp dat haar ex weer thuis komt wonen. 

Niet alle verwikkelingen en soms absurde situaties in het boek komen overeen met het werkelijke leven van de auteur, vertelt Yvanka met een ondeugende lach. Dan begroet ze haar ‘exgenoot’ . Samen voeden ze de kinderen Mare (14), Romijn (13) en Kiki (10) op in co-ouderschap. „Hij is echt niet die vervelende man uit mijn boek.”

Net als hoofdpersonage Ava is Yvanka een ‘berekenend’ type. De fondsenwerver rekende uit dat ze vier maanden onbetaald verlof zou moeten nemen om de schrijfklus te klaren. „Een roman telt 80.000 woorden, met 3.000 woorden per dag en twee pauzes zou ik dat prima kunnen redden.”

Helaas. Net als in de liefde is niet alles in het leven te berekenen. „Ik zat te patiencen op de computer, ging hardlopen, de was doen, boodschappen halen, koken en met vriendinnen kletsen. Ook leek het leuk een pup te nemen. Die lag vervolgens elk half uur op mijn toetsenbord. Na twee maanden had ik nog geen letter op papier.”

Complimenten

Een paar hartsvriendinnen mochten meelezen en commentaar geven op het manuscript. Schrijfster Susan Smit, aanwezig bij de presentatie, is complimenteus. „Ze is zo scherp en grappig. Ik heb me bescheurd.” Moeder Jacqueline: „Yvanka weet ondanks tegenslagen altijd het positieve uit alles te halen. Ze is gewoon een heerlijk zonnig mens.”

Weerzien met oude Almelose jeugdliefde Eddy van Heel.
Volledig scherm
Weerzien met oude Almelose jeugdliefde Eddy van Heel. © Dolf Ruesink

Plotseling wandelt een oude bekende binnen. Eddy van Heel (45) zoent de debuterende romanschrijfster en daarna Jacqueline. „Ze was bijna mijn schoonmoeder geweest.” De familie Van der Zwaan is blij dat Van Heel, oprichter en directeur van Prescan, vanuit zijn woonplaats Hengelo naar de presentatie komt.

„Als tiener was ik verliefd op Yvanka”, vertelt Eddy. „Dat lange blonde haar en die prachtige kuiltjes in haar wangen.” Op zijn Honda-brommer tufte de Almeloër regelmatig naar de wijk Schelfhorst. Moeder Van der Zwaag knikt. „Toen we op vakantie gingen naar Italië kwam Eddy ons zelfs in de vroege ochtend uitzwaaien.”

Win een boek en meet & greet

De Twentsche Courant Tubantia geeft tien exemplaren van de roman 19% kans op geluk weg. We doen dat via een leuke lezersactie op Facebook. Ga naar facebook.com/tubantia en kijk wat je moet doen. 

De winnaars krijgen hun prijs bij de meet & greet met Yvanka van der Zwaan tijdens de Twentse boekpresentatie, zaterdag 22 september (14.00 tot 16.00 uur) bij boekhandel Broekhuis aan de Korenmarkt in Almelo.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.