Volledig scherm
Roos Rijnbeek uit Almelo achter de kassa. © Emiel Muijderman

Roos uit Almelo: klein van stuk, maar met een groot karakter

ALMELO - Roos Rijnbeek (16) uit Almelo is weliswaar klein, maar ze heeft grote plannen. Dat ze die kan realiseren heeft ze al bewezen.

Op weg naar de supermarkt claxonneert een automobilist en met een lachend gezicht steekt hij een duim op. „Het is een buurman van verderop in de straat. Die heeft vast gekeken gisteravond”, zegt Jacqueline Rijnbeek, de moeder van de 16-jarige Roos, met een glimlach. We zijn te voet op weg naar Plusmarkt Wemekamp aan de Vriezenveenseweg voor de foto in de krant. Want Roos heeft daar een bijbaantje als caissière verworven.

Achondroplasie
Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de leerling van het Erasmus de aandoening achondroplasie (ook wel dwerggroei genoemd) heeft waarbij de groei van de ledematen significant achterblijft bij die van de rest van het lichaam. Op Net5 speelde de 1,28 meter lange Roos dinsdagavond één van de hoofdrollen in het programma OverWinnaars met Arie Boomsma, waarin in elke aflevering drie jonge mensen worstelen met een groot probleem.

Onbegrip
In haar eigen sociale wereldje wordt Roos geaccepteerd zoals ze is en voelt ze zich senang, maar daarbuiten ontmoet ze vaak onbegrip. „Mensen bekijken me dan overdreven lang, roepen me na of stootten elkaar aan en wijzen naar me. Ook maken ze ongevraagd foto’s van me. Dat voelt heel confronterend en eng en maakte ook dat ik niet de moed kon opbrengen om ergens te solliciteren op een bijbaantje, wat ik toch erg graag wilde hebben. Ik was bang om te worden afgewezen vanwege mijn lengte. Via de Belangenvereniging van Kleine Mensen werd ik uitgenodigd om mee te werken aan OverWinnaars”, zegt Roos.

Achter de kassa
En van Arie Boomsma kreeg ze net dat duwtje in de rug om de stap te zetten. „Ik had een heel leuk gesprek met Martin Wemekamp van de Plusmarkt. Ik zei meteen dat vakken vullen niets voor me was, maar achter de kassa moest lukken. Ik vond het prima dat Martin zei zijn oordeel niet te zullen laten afhangen van het feit dat de tv erbij was. Ik heb gewoon proefgedraaid als ieder ander. En ik ben dolgelukkig dat ik later deze maand kan beginnen. Het betekent heel veel voor mij; geeft mijn zelfvertrouwen een boost. Het is zo belangrijk voor me dat mensen vooral zien wie ik ben en niet slechts wat ik ben”, zegt Roos.

ArtEZ
Als ze volgend jaar haar havodiploma op zak heeft wil ze naar ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. „Ik wil heel graag de artistieke kant op. Boekhouder of zoiets, da’s niets voor mij. Ik wil me kunnen uiten. Ik ben lid van theatergroep The Young Ones en speel een bijrol in Menthol. Op de try-out vorige week in het Rabotheater in Hengelo hadden we 800 bezoekers. Acteren is helemaal mijn ding en ik hoop dat mijn carrière inderdaad die kant opgaat. Maar eerst wil ik graag een jaar naar Amerika of Canada”, zegt Roos vol zelfvertrouwen.

Almelo e.o.