Volledig scherm
Een aantal bemesters waar Bomech de wereld mee over gaat © Carlo ter Ellen

's Werelds grootste bemester komt 'gewoon' uit Albergen

ALBERGEN - Slechts weinig mensen buiten het boerenbedrijf weten het, maar de Albergse onderneming Bomech bouwt het grootste landbouwwerktuig ter wereld. De afgelopen 23 jaar hebben ze de boot afgehouden, maar ze zijn klaar om de wereld te veroveren.

De bedrijven Trioliet en Schuitemaker staan er om bekend in de regio: het bouwen van grote landbouwmachines. Een minder grote naam is Bomech uit Albergen. Maar het bedrijf is Europees marktleider op het gebied van zogeheten sleepvoetbemesters. Met hun machines van dertig meter breed wordt mest uitgereden. De onderneming gaat daarmee de hele wereld over. "We zitten overal, behalve in Nederland", aldus Gerard Schurink, samen met Jan Hoek is hij directeur-eigenaar.

Voorbeeldfunctie
Opmerkelijk is dat Bomech amper bekend is in Nederland. 95 procent van de productie gaat naar het buitenland. "In Nederland hebben we een voorbeeldfunctie op het gebied van landbouw", zegt Schurink. "Landen om ons heen kijken tegen Nederland op. Dat komt puur door de kennis die we hier hebben. Maar we hoeven in Nederland niet aan te komen met onze producten. Daar zijn de percelen hier simpelweg te klein voor. Mensen die met de auto op vakantie gaan naar Duitsland kunnen dat beamen. Bij ons begint de productie pas vanaf een meter of twaalf. In eigen land werken de meeste boeren met een breedte van zes meter."

Volledig scherm
Eigenaren Gerard Schurink en Jan Hoek van Bomech op de grootste bemester ter wereld © Carlo ter Ellen

Almelo e.o.