Volledig scherm
De locatie van de schietpartij in Vriezenveen aan de Kanaaldijk. © Emiel Geerding/News United

Schietpartij Vriezenveen: broers namen elkaar onder vuur in wildwesttafereel

ALMELO - Bij een schietpartij in Vriezenveen vuurden twee broers H. eind vorig jaar een stortvloed aan kogels op elkaar af. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Almelo, waar de eerste voorbereidende rechtszitting tegen het duo werd gehouden.

Het gaat om de broers Hinke (50) en ‘Jannie’ (55) H., woonachtig in Deventer en Wierden. Zij stonden elkaar op 21 december 2018 naar het leven op het terrein van een metaalrecyclingsbedrijf aan de Kanaalweg Noord in Vriezenveen, en werden kort daarna gearresteerd.

Bij de schietpartij, die volgens ooggetuigen leek op een westernfilm, vielen wonderwel geen gewonden. Volgens bronnen rond het onderzoek zijn 17 kogelhulzen gevonden op het terrein. Jannie zou daarbij volgens justitie niet alleen op zijn broer, maar ook op een medepassagier uit diens bestelbus hebben geschoten. Die zou na het eerste schot uit de auto zijn gesprongen en zijn gevlucht. Het Openbaar Ministerie verdenkt beide broers van poging tot doodslag en wapenbezit.

Langslepend conflict

De verhalen over de oorzaak van het conflict gaan twee kanten op: Jannie zegt volgens ingewijden dat hij al geruime tijd een hoogoplopend conflict had met zijn broer Hinke, die daarbij regelmatig met geweld zou hebben bedreigd. Ook zouden Jannie en zijn omgeving door zijn broer zijn afgeperst, waarna hij uit doodsangst een pistool aanschafte.

Meldingen die Jannie en zijn omgeving daarop aan de politie zou hebben doorgegeven - zelfs nog op de dag van de schietpartij - zouden niet tot de arrestatie van Hinke hebben geleid, omdat dat de Deventenaar vermoedelijk niet lang van de straat zou hebben gehouden. Wel stond het adres waarop de schietpartij plaatsvond bij de politie gesignaleerd.

Wie schoot eerst?

Hinke vertelt volgens bronnen juist het tegenovergestelde verhaal: hij zou nog geld tegoed hebben van zijn broer en ging naar Vriezenveen om dat op te halen. Daarvoor zou hij al wel eens hebben duidelijk gemaakt dat hij geld wilde zien, maar zonder daarbij over de schreef te gaan. Aangekomen in Vriezenveen zou Hinke naar eigen zegen als eerste beschoten zijn.

Advocaat Rob Oude Breuil, die Jannie H. bijstaat, zegt nieuwe camerabeelden te hebben waaruit duidelijk blijkt wie als eerste schoot. De rechtbank accepteert dat deze aan het dossier worden toegevoegd, maar alleen als het de originele opnames zijn en geen kopie.

Wat is waar?

De politie pakte kort na de schietpartij vijf mannen op, maar drie van hen werden al snel weer vrijgelaten. Het voorarrest van Hinke en Jannie H. werd juist verlengd, omdat zij worden beschouwd als de aanstichters van de geweldsexplosie.

De rechtbank behandelt de zaak tegen de twee broers volgende maand inhoudelijk. Dan moet blijken of een van beiden een verhaal heeft dat door de rechters als waarheid wordt aangenomen.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen