Volledig scherm
Koningin Maxima is bij de lancering van Schuldenlab Almelo. Dit initiatief zet zich lokaal in om kwetsbare groepen schuldenzorgvrij te maken. © ANP

Schuldenlab Almelo in bijzijn Máxima opgericht

ALMELO - Een nieuwe aanpak van schulden moet mensen in de financiële problemen een beter toekomstperspectief bieden en tegelijk miljoenen euro’s besparen. Om dat te bereiken is gistermiddag in aanwezigheid van koningin Máxima het Schuldenlab Almelo opgericht.

Het huidige systeem waar mensen in de financiële problemen mee te maken krijgen, werkt niet, zegt de Almelose wethouder Arjen Maathuis. In plaats van mensen te helpen, komen ze zelfs verder in de problemen, aldus Maathuis. Toen hij afgelopen november bij de lancering van Schuldenlab NL was, besloot hij  daarom gelijk door te pakken en ook een lokale afdeling voor Almelo op te richten. 

Toekomstperspectief

Volledig scherm
Koningin Maxima is bij de lancering van Schuldenlab Almelo © ANP

Want het probleem is groot. Landelijk heeft 1 op de 5 huishoudens met schulden te kampen en dat is in Almelo en Twente niet anders. De maatschappelijke kosten zijn landelijk 11 miljard euro per jaar en dat moet minder kunnen.

Bovendien wil het Schuldenlab mensen een beter toekomstperspectief bieden, door met overheden, woningstichtingen, zorgverzekeraars, onderwijs en bedrijven te zoeken naar innovatieve oplossingen. Almelo is daar vorig jaar al mee begonnen via de zogenaamde Doorbraakmethode. Daarbij worden gezinnen met problemen op meerdere terreinen geholpen door professionals.

De ING bank financiert dit project en de gemeente betaalt de kosten voor de professionals terug als de inzet daadwerkelijk geholpen heeft. Het project begon met 25 gezinnen en wordt vanwege het succes uitgebreid naar 375 gezinnen. Een investering van zo’n 1,8 miljoen euro, die uiteindelijk een besparing moet opleveren van bijna 6 miljoen euro.

Verschillende manieren

Dat kan op veel verschillende manieren, zegt uitvoerder van de Doorbraakmethode Eelke Blokker. „We hadden hier bijvoorbeeld een moeder die geen dak boven haar hoofd had, waardoor haar kindje uit huis werd geplaatst. Na een jaar kon het kindje weer terug, maar de moeder had een trauma opgelopen en moest eerst een traumabehandeling ondergaan.

Die behandeling viel echter niet onder de gecontracteerde zorg van de zorgverzekeraar. Dan kun je wachten en kan het kind pas een half jaar later terug naar huis. Kosten 20.000 euro. Of je betaalt de vergoeding voor de behandeling van 2.500 euro en dan kan het kind snel naar huis. Dat is voor iedereen beter.”

Schuldenlab

De Doorbraakmethode komt nu onder de paraplu van het Schuldenlab Almelo. Daar wordt verder gewerkt aan innovatieve oplossingen om mensen in de schulden te helpen. Wethouder Arjan Kampman van Enschede was bij de lancering en toonde zich al geïnteresseerd om ook in Enschede een afdeling op te richten.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen