Volledig scherm
Zware schade aan een boerderij aan de Pastoor Ossestraat, net buiten Almelo. © Wim Goorhuis

Sierlijsten waaien van gemeentehuis Almelo, ook Grote Kerk beschadigd

ALMELO - Het Almelose stadhuis was donderdag een tijd lang gesloten omdat er sierlijsten van het gebouw waaiden en een gevaar vormden voor bezoekers.

Volledig scherm
Geen persoonlijk letsel, wel veel schade bij een omgewaaide steiger bij een nieuwbouw in Bornerbroek. © Wim Goorhuis
Volledig scherm
Medewerkers plaatsen hekken rondom het stadhuis in Almelo. © Emiel Muijderman

De omgeving is met hekken afgesloten en de gemeente probeert mensen die voor vanmiddag een afspraak hebben telefonisch te informeren dat die niet door kan gaan.

Ambtenaren kunnen het gebouw via de fietsenstalling wel betreden en verlaten. De vallende sierlijsten maakten geen slachtoffers.

Update 14.30 uur: het Almelose stadhuis is weer open. Een aannemer heeft herstelwerkzaamheden uitgevoerd, waardoor de situatie weer veilig is. De gemeente heeft een extra balie geopend, om mensen die tijdens de storm het stadhuis niet in konden, deze middag alsnog snel te helpen.

Ook zijn er mensen toegevoegd aan het telefoonteam, omdat ook bij de gemeente veel belletjes binnenkomen over stormschade. 

Volledig scherm
De plek waar de plaat sneuvelde. © Emiel Muijderman

Grote Kerk

Overal in de stad zorgt de Westerstorm voor problemen. Zo is er flinke schade ontstaan aan de Grote Kerk, waar dakleien en dakpannen sneuvelden als gevolg van de harde wind. Met een rood-wit lint is de kerk afgezet. 

Volledig scherm
De situatie rondom de Grote Kerk. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
De Grote Kerk. © Emiel Muijderman

Vele marktkooplieden waagden 's ochtends de weg naar Almelo al niet, standhouders die er wel waren pakten op tijd hun spullen in, op de friet-, vis- en loempiakraam na. 

Verder overleefden vele bomen, dakpannen maar ook zonnepanelen de harde wind niet. Zo ligt de Gravenallee, de herkenbare bomenrij rondom Huize Almelo, bezaaid met grote en kleine takken. Het weerhield enkele wandelaars en fietsers, ook tijdens de storm, er niet van om een tochtje te maken door de krakende bomenrij. 

Volledig scherm
Een man en zijn hond op de Gravenallee. © Emiel Muijderman

Omrijden was noodzakelijk op de Vriezenveenseweg, waar een omgevallen boom de weg volledig blokkeerde. 

Volledig scherm
De omgevallen boom op de Vriezenveenseweg © Wim Goorhuis

Almelo e.o.