Volledig scherm
Miel Westenberg van de stichting Stadsherstel zet zich in voor het behoud van de wevershuisjes. © Charel van Tendeloo

Sloop dreigt voor Almelose wevershuisjes

ALMELO - De twee wevershuisjes aan de Hof van Gülick dreigen gesloopt te worden. Volgens stichting Stadsherstel mag het niet zover komen.

Slechte staat
De wevershuisjes, die qua exterieur een geheel vormen, verkeren in slechte staat. De muren zijn gedeeltelijk aangepleisterd. Op sommige stukken hout van een dakkapel zit slechts hier en daar wat verf. Een gapend gat tussen de bovenzijde van een muur en het pannendak is gedicht met een strip zink. Het geheel ziet er bar slecht uit.

Eeuwen oud
Maar volgens Miel Westenberg, adviseur van de Stichting Stadsherstel Almelo - een organisatie die zich inspant voor het behoud en de restauratie van karakteristieke bouwwerken in de stad, is het gebouwtje de moeite van het bewaren én het restaureren meer dan waard. „Het staat al op tekeningen van het kadaster uit 1817 en zijn dus zeker twee eeuwen oud. Wellicht zelfs nog veel ouder”, zegt Westenberg.

Sloopvergunning
Tot schrik van Westenberg heeft de gemeente een omgevingsvergunning afgegeven voor het pandje. In feite is het een sloopvergunning die op 10 november, dus over een kleine twee weken onherroepelijk wordt.

Historische waarde
De gemeente schakelde de Monumentenwacht in en die constateerde dat de wevershuisjes in slechte staat verkeren. Het rapport was niet erg vleiend. Maar volgens Westenberg is het inschakelen van de Monumentenwacht een verkeerde zet geweest van de gemeente. Een vergissing is het volgens hem. „Monumentenwacht gaat over de staat van onderhoud, niet over de historische waarde. Daarvoor moet je bij Het Oversticht zijn.” Het Oversticht heeft inmiddels laten weten dat de wevershuisjes zoveel historische waarde hebben dat ze niet mogen worden afgebroken.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.