Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Soweco aan de Plesmanweg © Henk Bouwhuis

Soweco-bestuur om tafel met ministerie; ‘het was een goed gesprek’

ALMELO - Twee adviseurs van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken hebben vandaag een gesprek gevoerd met het dagelijks bestuur (wethouders van zes gemeenten) van Soweco over de toekomst van de sociale werkvoorziening. 

„Het was een open en goed gesprek. De adviseurs gaan goed geïnformeerd terug naar Den Haag om de staatssecretaris te informeren. Die op haar beurt bepaalt hoe ze het terugkoppelt aan de Tweede Kamer. Door het ministerie is nogmaals bevestigd dat het aan de Soweco-gemeenten is hoe zij de uitvoering van de sociale werkvoorziening willen organiseren”, laat het bestuur middels een woordvoerder weten. 

Het gesprek, dat vandaag achter gesloten deuren plaats had,  vloeide voort uit een door de Tweede Kamer aangenomen motie van Van Dijk (SP). Daarin wordt de staatssecretaris opgeroepen in gesprek te gaan met de zes gemeentebesturen die willen stoppen met Soweco. De inzet van de motie is: ‘De bestaande infrastructuur van vijftig jaar Soweco te behouden ten behoeve van de Participatiewet’. Het gesprek is vandaag dus niet persoonlijk door de staatssecretaris  Van Ark gevoerd, maar door twee adviseurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ondernemingsraad niet welkom 

Zoals bekend wil het bestuur van Soweco de stekker uit de gemeenschappelijke regeling trekken. De ondernemingsraad van Soweco, die strijdt voor behoud,  had het gesprek graag willen bijwonen, maar was niet welkom. De locatie van het onderhoud met het ministerie werd niet bekend gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.