Volledig scherm
Medewerkers van Royal Eijbouts bezig met de demontage van het cijferbord. © Hans Brok

Specialistische klus: uurwerk Grote Kerk in Almelo krijgt opknapbeurt

ALMELO - In de toren van de Grote Kerk staat de tijd voor tien weken stil. De klok is helemaal gedemonteerd. Een grote beurt bij Royal Eijsbouts in Asten, brengt het uurwerk weer bij de tijd.

Er was een hoge kraan en drie man personeel voor nodig om het uurwerk voor onderhoud uit elkaar te halen. Vooral de vier eiken borden waarop de streepjes voor de tijdsaanduiding vast zitten, vergden de nodige inspanning.

Bladgoud

Het onderhoud aan de oude klok gebeurt in opdracht van de gemeente Almelo. Projectleider voor de klus is Theo van der Linden. Hij legt uit wat ze bij het bedrijf in Asten precies gaan doen met de Almelose onderdelen. 

„We hebben eerst de wijzers gedemonteerd en daarna de vier cijferborden – doorsnede twee meter - er afgehaald. Ze zijn van eikenhout en vrij zwaar. De borden worden helemaal geschuurd en nieuw geconserveerd. De wijzers en de cijfers worden geschuurd en nieuw verguld met bladgoud.”

En daar blijft het niet bij. De wijzers en cijfertekens krijgen led-verlichting. „Niet van dat felle licht, maar verlichting die past bij het monumentale karakter van de kerk”, zegt Van der Linden. 

Revisie

Om te zorgen dat de klok daarna weer soepeltjes loopt, wordt ook het mechaniek deels gereviseerd. Het uurwerk in de toren wordt aangedreven door een mechanisch uurwerk dat beneden staat. Het uurwerk boven en de aandrijving beneden zijn met koppelingen en andere constructies met elkaar verbonden. Ook die krijgen een opknapbeurt.

„Het wordt een hele klus”, zegt Van der Linden, „maar wel een hele leuke. Dit komt niet veel voor. Zeker niet omdat het houten cijferborden zijn. Meestal zijn ze van koper met een stalen frame aan de achterkant.”

Als alles weer geschuurd, verguld en gereviseerd is, wordt de klok in de Almelose kerktoren weer terug geplaatst. Naar verwachting is dat over een week of tien.

Kosten? ‘Leuk autootje’

Wat de kosten zijn voor de hele opknapbeurt, wil Van der Linden niet zeggen. Desgevraagd wil hij wel bevestigen dat je er een leuk autootje van zou kunnen kopen. „Maar dan moet je geen grote Mercedes uitzoeken”.

  1. Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater
    PREMIUM
    ONS DNA

    Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater

    ALMELO - Aanloop hebben Bert en Wil Nakken altijd wel. Vooral in zonnige tijden, wanneer hun planten kleurrijk staan te schijnen en moeiteloos de hele wijk opvrolijken. Het is dan ook een voor deze contreien onalledaagse vegetatie die ze in hun tuin bijeen hebben gebracht. Bananenbomen, agaves, palmen – hoe lang is het nog maar geleden dat van deze planten werd gezegd dat ze zo hoog op de Almelose breedtegraad niet konden groeien?

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.