Volledig scherm
© Bert Kamp

Sportpark Almelo begint met zwemles voor asielzoekers

ALMELO -Tien bewoners van het asielzoekerscentrum Almelo krijgen donderdag hun eerste zwemles in Het Sportpark. Het Almelose zwembad en het azc hebben de handen ineen geslagen om de vaak zeer slechte zwemvaardigheid van vluchtelingen te verhogen. Met name 's zomers doen zich regelmatig verdrinkingen en bijna-verdrinkingen voor onder deze doelgroep. 

De zwemlessen worden betaald door het azc en de deelnemers zelf. De lessen worden ingepast in het bestaande sport- en activeringsprogramma. ,,Wij willen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken om ook deze groep te helpen letterlijk het hoofd boven water te houden", zegt manager Bas Spijkerman van Het Sportpark, ,,ook voor ons is het een leerproces, we moeten bijvoorbeeld uitzoeken hoe we met taalproblemen omgaan, niet alle deelnemers spreken Engels. Daarom beginnen we bescheiden, met één groep van tien mannen en vrouwen."

De tien deelnemers wordt zwemvaardigheid bijgebracht. ,,Het behalen van een zwemdiploma is niet het eerste doel, maar we stimuleren de deelnemers wel om door te gaan", zegt Spijkerman, "we proberen zover mogelijk te komen, maar je moet wel reëel blijven en er rekening mee houden, dat asielzoekers regelmatig naar een ander deel van het land kunnen verhuizen."

Onervaren

Een groot deel van de bewoners van het azc komen uit landen als Syrië, Irak en Eritrea, waar weinig of niets aan zwemles wordt gedaan. Met name in de zomer leidt dat in Nederland regelmatig tot situaties waarin onervaren zwemmers verdrinken of bijna verdrinken.

,,Ook in ons zwembad proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met dit risico", zegt Spijkerman, ,,zo hebben we deze zomer bezoekersinstructies ook in het Syrisch en Arabisch opgehangen."

 Het Sportpark en het azc zijn van plan de zwemlessen uit te breiden als er voldoende ervaring met de eerste groep deelnemers is opgedaan. Spijkerman: ,,Wellicht gaan we ook lessen voor kinderen opzetten. Een ladies-onlygroep hebben we overigens al in huis, dat wordt verzorgd door Zwem- en Polovereniging De Veene."
 

Almelo e.o.