Volledig scherm
Stadsbouwmeester Robin Veenink in de Grotestraat. © Lenneke Lingmont

Stadsbouwmeester heeft het drukker in Almelo

ALMELO - Er wordt meer gebouwd In Almelo. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van stadsbouwmeester Robin Veenink, die plannen beoordeeld op welstand. 

Vorig jaar kreeg hij 137 adviesaanvragen op het bureau in het stadhuis. Een jaar eerder waren er dat 112. Het aantal negatieve adviezen – om diverse redenen – is overigens ook toegenomen; in 2016 waren er dat 18, vorig jaar 31. Bouwers moesten hun plannen aanpassen.

Twee aanvragen hebben in 2017 heel wat stof doen opwaaien. Daarbij gaat het om een nieuwe winkelpui voor The Athlete’s Foot en de terrasoverkapping van Het Wethuys, beide aan de Grotestraat. ‘Het handhavend optreden van de gemeente, nadat een negatief welstandsadvies was uitgebracht over een zwart geschilderd gevel, werd niet begrepen’, blikt Veenink terug in het jaarverslag.

Constructief

Over die andere kwestie schrijft hij: ‘Hierbij werd ten aanzien van de terrasoverkapping van Het Wetshuys verondersteld dat deze was uitgevoerd conform tekeningen waarop een positief welstandsadvies was uitgebracht. Zodra de aandacht in de media was geluwd, was er gelegenheid met betrokken partijen constructief in gesprek te gaan. Hetgeen in beide gevallen gaat leiden tot aanvaardbare oplossingen.’

Verder meldt de stadsbouwmeester tot zijn genoegen in het jaarverslag dat in september vijf panden in de binnenstad zijn opgeleverd. Het gaat om karakteristieke gebouwen die met behulp van een gemeentelijke subsidieregeling zijn opgeknapt en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat zijn gebracht. Zo is bij het voormalige pand van Jamin en Arke aan de Grotestraat de luifel verwijderd. Dergelijke verbouwingen maken ‘Almelo aantrekkelijker’, benadrukt de stadsbouwmeester. 

Almelo e.o.