Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Steeds minder ratten in Twente, maar de slimme rat houdt stand

ALMELO - Het gaat goed met de ratten in Twente. "Er zijn er steeds minder", zegt Herman Berkhof van het Waterschap Vechtstromen. Het enige nadeel is dat de ratten die overblijven steeds slimmer zijn.

"We krijgen de populatie van ratten steeds verder onder controle", stelt Berkhof, coördinator muskus- en beverrattenbestrijding van Vechtstromen. "In 2016 vingen we 4.320 muskusratten, vorig jaar waren dat er 3.635, een daling van 16 procent. De daling bij de beverratten was 40 procent, van 325 in 2016 tot 196 in 2017." Die beverratten kwamen bijna allemaal uit Duitsland. "Ze komen via de Vecht ons land binnen, dat is een een snelweg voor beverratten."

Berkhof verwacht dat de daling verder doorzet, mits dezelfde inspanning wordt gepleegd bij de bestrijding. Toch wordt het steeds moeilijker. "De ratten die overblijven zijn steeds slimmer. Een muskusrat verraadt zichzelf door te knoeien met zijn voer. Daardoor vind je zijn nesten. Er zijn dus nu minder ratten die knoeien. Of een rat zo intelligent is dat-ie weet dat wij hem daardoor vinden? Nou, zo gaat hij zelf ook te werk bij het vangen van prooidieren. Dus enige intelligentie is er wel. Maar onze achttien vangers wisselen ook geregeld van tactiek. Het is een spel."

  1. In dit wijkcentrum in Almelo hebben de tafeltennissers hun eigen bar
    PREMIUM
    Achter de toog

    In dit wijkcen­trum in Almelo hebben de tafelten­nis­sers hun eigen bar

    ALMELO - „Ik wil je niet teleurstellen, maar het gaat er hier niet zo aan toe als in de Schelf hoor!”, zegt Mike Stokkelaar (47) meteen. De beheerder annex barman van De Trefhoek in het Sluitersveld refereert aan een artikel dat eerder in deze rubriek te lezen was, over het wijkcentrum in de Schelfhorst. Dat werd vanwege anekdotes over een vrijend stelletje in de gang, bakstenen die door de ruiten vlogen tijdens het klaverjassen en schreeuwende gasten door de verslaggever van deze krant omgedoopt in gekste wijkcentrum van Almelo.

Almelo e.o.