Volledig scherm
© ANP

Stichting SUN helpt Tukkers die financieel net tekort komen

ENSCHEDE - Inwoners van de gemeenten Almelo, Tubbergen, Dinkelland en Twenterand die financieel tussen wal en schip vallen, kunnen een beroep doen op de Stichting Samenwerking voor Urgente Noden (SUN).

De wasmachine kapot of geen geld voor de aanvraag van een nieuw paspoort, waardoor er ook geen uitkering kan worden aangevraagd? Als de regeling voor bijzondere bijstand of de WMO geen uitkomst bieden, kan de Stichting SUN de helpende hand reiken. Er zijn al 25 noodhulpbureaus in Nederland, die werken voor in totaal 100 gemeenten. Twente is tot op heden een tamelijk onontgonnen gebied. Alleen in Enschede is Stichting SUN tot op heden actief onder de naam Stichting Fonds Bijzondere Noden Enschede.

Aanvraag

Maar nu kunnen er dus nog eens ruim 150.000 Twentenaren uit Almelo, Tubbergen, Dinkelland en Twenterand een beroep doen op het noodfonds. Dat kan niet rechtstreeks, maar het financiële noodverband moet worden aangevraagd door bijvoorbeeld het maatschappelijk werk, de directie van een school voor één van de leerlingen, of een bedrijf, als één van werknemers tussen de wal en het schip dreigt te geraken. De Stichting SUN schenkt nooit rechtstreeks geld aan degene die om hulp vraagt, maar betaalt de leverancier of doet een schenking in natura.

Eenmalig

"Er is veel verborgen armoede", weet coördinator Laura Reimerink van SUN Twente. "Wij bieden geen structurele financiële hulp, maar springen eenmalig bij. Wij weten bijvoorbeeld wat er wettelijk moet worden betaald om een huisuitzetting wegens huurachterstand te voorkomen."

RDO

De start van Stichting SUN Twente wordt mogelijk gemaakt door de Ridderlijke Duitse Orde (RDO), dat voor kapitaal heeft gezorgd. SDO is een eeuwenoude liefdadigheidsinstelling die commanderijen bestierde, kleine beheerscentra met inkomsten uit pacht. Eén van de commanderijen is Ootmarsum. "Vanwege die Twentse binding ondersteunt de RDO ons graag", zegt Laura Reimerink. "Op termijn is het de bedoeling dat we elk jaar 3 tot 4 ton per jaar in kas hebben."

Via een quickscan op de website suntwente.nl kan worden onderzocht of het indienen van een hulpvraag zinvol is.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.