Volledig scherm
© Lars Smook

Straaljagerklus levert bedrijf uit Almelo 100 extra banen op

ALMELO - Aeronamic uit Almelo gaat het onderhoud doen van onderdelen van F-35’s, de straaljagers die zijn voortgekomen uit het Joint Strike Fighter-programma van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dat werd maandag bekendgemaakt. Het gaat daarbij om meer dan 700 gevechtsvliegtuigen,

De komende 25 jaar is met het onderhoudswerk een miljard euro gemoeid. Het levert bij Aeronamic 100 extra banen op. Dat kunnen er nog veel meer worden als het Almelose bedrijf ook het onderhoud voor de Amerikaanse gevechtstoestellen in de wacht sleept. Daarvoor is Aeronamic in de race.

Het bedrijf bouwt sinds een paar jaar voor de F-35 al een systeem dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. „Niet alleen voor de 500 toestellen die in Europa komen, maar ook de 200 F-35’s die zijn besteld door Japan, Zuid-Korea en Australië. Bovendien geldt het ook voor de 80 F-35’s die Amerika in Europa stalt”, aldus commercieel directeur Reinoud Siezen.

Begin volgend jaar wordt het besluit verwacht over het onderhoudscontract voor onderdelen van alle Amerikaanse F-35’s. „Daarbij gaat het om 2400 toestellen. Het zou helemaal een opsteker zijn als we die opdracht ook binnenhalen”, zegt Siezen.

Almelo
Het onderhoudswerk voor de Europese en Aziatische geveschtsvliegtuigen start in 2019. „Het duurt een paar jaar voordat de vloot helemaal is opgebouwd, maar we verwachten vanaf 2022 100 extra mensen nodig te hebben. We spelen daar volgend jaar al op in door nieuwe medewerkers aan te trekken. Het onderhoudswerk wordt overigens verdeeld over Almelo en een nieuwe werkplaats in Woensdrecht. Hoe de verdeling van het werk over beide plekken precies zal zijn, weten we nog niet. Maar we verwachten de meeste mensen in Almelo nodig te hebben. Omdat we hier ons testcentrum hebben.”

Volledig scherm
© Frank Crébas

Almelo e.o.