Volledig scherm
Supporters in Almelo, met het bestuur van Arouca © Arjan te Bogt

Supporters Heracles en Arouca verbroederen in Almelo

ALMELO - Er was politie genoeg op de been, maar dat bleek donderdagmiddag in Almelo nergens voor nodig. Het handjevol supporters van Arouca en de fans van Heracles konden het op de terrassen prima met elkaar vinden.

Geen stoelen die over de terrassen vliegen, geen uitdagend gezang of halfdronken supporters die in een willekeurig steegje hun eerder genuttigde bier leegplassen. In weinig lijkt het handjevol Arouca-fans dat zich in Almelo verschanst heeft op het type voetbalsupporter waar Europa de laatste jaren steeds vaker kennis mee maakte. Sterker nog; wie niet zou weten dat er vanavond een wedstrijd tussen Heracles en de Portugezen op het programma staat, zou ze er niet eens uit halen.

Arjan Benjamins, Mark Witzand en Kenneth Veldhuis vinden dat aspect alleen maar mooi. Zojuist zijn ze op de Koornmarkt dolenthousiast op een groepje Arouca-fans (deze waren herkenbaar aan een sjaal) afgestapt, om samen luidkeels ‘A-roo-ka’ te blèren. “Zo hoort Europees voetbal te zijn; geen gezeur, saamhorigheid in plaats van rellen”, zegt Veldhuis, nadat de Portugese fans van hem en zijn vrienden een high five hebben ontvangen. “Het is een gevoel van dat samen alles nieuw is, omdat we allebei ons debuut maken.”

Presidente
De blijdschap van het Europese debuut straalt van ze af, niets krijgt deze middag de glimlach van hun gezicht. En die lach wordt niet veel later alleen nog maar groter. De Heracles-fans leggen net uit dat het vanavond 2-0 wordt en dat ze dan aan een uitdoelpunt genoeg hebben voor de volgende ronde, als naast hen de presidente van Arouca verschijnt. Die vertoont geen enkel trekje van puissant rijke clubeigenaren als Roman Abramovitsch of Silvio Berlusconi, en poseert gewillig met de supporters. Benjamins, Witzand en Veldhuis voeren een gesprekje met hem en schudden elkaar langdurig de hand, voor hij met de rest van de afvaardiging doorloopt. “Mooi toch dit!”, zeggen ze tegen elkaar over de goedlachse voorzitter Carlos Pinho. “Geen enkele arrogantie. Echt uniek!”

Almelo e.o.