Volledig scherm
de bus © Lars Smook

Supportersbus Heracles vast op berg in Portugal

ALMELO/AROUCA - De bus met 58 Heracles-supporters die in Portugal de Europa League-wedstrijd van hun club tegen Arouca bezoeken, stond een tijd lang vast op een berg, op 20 kilometer van Arouca. Het zorgde voor bizarre taferelen.

"De bus wilde een berg oprijden. Maar dat lukt niet, hij komt er niet op", meldt verslaggever Linda Hilberink. "Een soort mislukte hellingproef. Supporters zien het niet meer zitten, die zijn bang. Zij zijn de bus uitgegaan. Echt ongelooflijk, het is crisis hier. Ik ben de enige die nog in de bus zit."

Hoewel de situatie wellicht dolkomisch overkomt, is het voor de betrokkenen niet grappig, laat Hilberink weten, die om haar heen mensen ziet huilen en overgeven. "Het is echt eng. Ik weet niet of ik moet huilen of lachen. De chauffeurs weten het ook niet."

Update, 14.47 uur
"We rijden weer", smst Hilberink vanuit de bus. "We gaan stapvoets door de bochten, achter een auto aan." Van harte gaat het echter niet. "Er stapt nu een oude man huilend uit. Het is echt doodeng."

Update, 15.11 uur
De steward deelt inmiddels kotszakjes uit. Hoewel de bus wel weer rijdt, gaat het velen te hard. Herhaaldelijk wordt massaal 'stop' en 'rustig' geroepen. Daarnaast is er op de berg geen netwerk.

Ook zitten niet alle 58 supporters nog in de bus. Een deel is te voet verder gegaan, omdat ze het in de bus te gevaarlijk vonden. Hilberink: 'Volstrekt onverantwoord om mensen op een steile, hete weg achter te laten in brandende zon. Zonder netwerk op hun telefoon.'

Update 15.20 uur

Live vanuit de bus deelt Linda haar ervaringen. Beluister ze hieronderUpdate 15.30 uur
Heracles is in Arouca druk in de weer om de pauperbus-supporters te helpen. Momenteel worden de mogelijkheden bekeken om een bus te sturen, die de fans uit de dubbeldekker moet halen en ze van het bergweggetje M510 naar het stadion moet vervoeren.

Update 15.38 uur
Linda Hilberink: 'Goed nieuws. De wegen worden breder. Na twee uur onzekerheid kan ik weer lachen. Maar bizar avontuur.'

Update 15.48 uur
Nico-Jan Hoogma laat weten dat er drie taxi's onderweg zijn voor de negen mensen die de bus verlaten hebben en te voet verder zijn gegaan op de berg. Wel is er wederom pech voor de bus. Bij het draaien raakt de bus vast in de modder. Even later rijden ze weer.

Update 15.53 uur
Linda Hilberink: 'Thuisfront gerustgesteld. We zijn bijna in Arouca. Supporters zijn opgelucht.'

Volledig scherm
Supporters op de bergweg naar Arouca © Linda Hilberink

Almelo e.o.