Volledig scherm
Gerrit Grootenhaar draagt zelf geen tatoeage, maar behoort wel tot de beste artiesten. © Lars Smook

Tatoeage-artiest uit Almelo hoeft zelf niet zo nodig een lijf vol 'plakplaatjes'

ALMELO - Zelf draagt hij geen tatoeage. En net zo min voldoet zijn tattooshop aan alle clichébeelden. Het is precies waarmee Gerrit Grootenhaar, van Sailors & Crooks, in uitblinkt. "Het moet perfect zijn."

Het is niet dat Gerrit Grootenhaar geen tatoeages wil. Hij staat er alleen anders in dan veel andere tattooshophouders. "Een tatoeage moet voor mij van grote betekenis zijn. Een tatoeage draag je voor je leven. En met precies die gedachte tatoeëer ik mensen. Anders kan ik het niet."

Quote

Dat typische beeld: tat­too-artiesten met schotels in de oren en je tattoo uitkiezen uit een boek..

Gerrit Grootenhaar

Het is een grote druk die hij zichzelf oplegt. Maar de 35-jarige Grootenhaar neemt zijn vak dan ook serieus. Het clichébeeld van tattooshops, bijvoorbeeld, vindt hij verschrikkelijk. Zijn shop bestaat inmiddels vijf jaar en werd mede groot door anders te zijn. 

Sailors & Crooks is namelijk geen plek van zwaar getatoeëerde artiesten in witte hemden en heavy metal. De tattoostoelen staan niet eens in het zicht. Die zijn te bereiken via een deur in de smaakvolle ontvangstruimte, die meer weg heeft van een wellnesssalon dan van een tattooshop.

Wie aan de Nicolaas Beetsstraat een tatoeage laat zetten, doet dat in serene rust. Een huiskamergevoel, zo wil Grootenhaar het. "Dat typische beeld: tattoo-artiesten met schotels in de oren en je tattoo uitkiezen uit een boek. Prima dat een ander het doet, moet iedereen zelf weten. Maar dat is niet onze doelgroep. Bij ons kies je ook geen plaatje uit een boek. Wij ontwerpen alles. Het moet perfect zijn. Mensen moeten zich hier lekker voelen", zegt de Tubbergenaar.

Quote

'Tatoeages zijn bovendien voor zeelui en crimine­len', zei m'n vader. Dat is het, dacht ik: Sailors & Crooks

Gerrit Grootenhaar

Niet voor niets heeft Grootenhaar, samen met zijn personeelsleden, een wachttijd van negen maanden. En dat is niet omdat hij Jan en alleman tatoeëert. Regelmatig weigert hij zelfs klanten. Sowieso iedereen onder de 21. "Dat je vanaf je twaalfde al een tattoo mag nemen, bijvoorbeeld. Ik weiger dat te doen", zegt Grootenhaar. "Vanaf je 21ste. Eerder kom je hier niet aan de beurt. Op die leeftijd is je frontaalkwab pas volledig ontwikkeld en mag je ook pas op een zware motor rijden. Zo zou het ook met tatoeages moeten zijn."

Varkenspoten
Grootenhaar, die daarvoor een goedlopend airbrush-bedrijf had, werd vrij plotseling en onverwachts tatoeëerder. "Een vriend van me zei: Waarom ga je niet tatoeëren? Diezelfde nacht ben ik nog gaan zoeken naar zo'n apparaatje", vertelt Grootenhaar. "Via een kennis kreeg ik varkenspoten, om op te oefenen. Ik had nog maar net een paar lettertjes gezet, toen twee vrienden voor de deur stonden. 'Jij gaat tatoeëren'. 'Niks ervan', zei ik nog. Maar een paar biertjes verder heb ik het toch gedaan."

Grootenhaar verbouwde de schuur achter zijn woning, zodat het aan alle GGD-eisen voldeed. Niet veel later kocht hij het pand aan de overkant, dat rijp was voor de sloop. Hij maakte er zijn eigen tattoopaleis. Zijn familie verklaarde hem voor gek. "Waarom begin je daar nou aan. Je hebt zo'n goedlopend bedrijf, zei m'n vader. 'Tatoeages zijn bovendien voor zeelui en criminelen'. Dat is het, dacht ik: Sailors & Crooks."

Het is tegelijk het enige tattoocliché van de shop. Want een artiest van de onderwereld, zoals tatoeëerders vroeger gezien werden, is Grootenhaar allerminst. "Mijn klanten komen uit alle lagen van de bevolking. Ook artsen en tandartsen komen hier."

Hoewel Grootenhaar in het tatoeagewereldje nog steeds een vreemde eend in de bijt is, won Sailors & Crooks onlangs drie prijzen tijdens de Tattoo Show Twente. Medewerker Mark Overmaat won de eerste prijs in de categorie 'black and grey'. Grootenhaar werd zelf tweede in de categorie 'realistisch'. "Ontzettend gaaf dat de jury me zo hoog beoordeelde."

Almelo e.o.