Volledig scherm
© Thinkstock

Tele2 en Vodafone willen niet op glasvezelnetwerk Cogas

ALMELO - Het wordt voor Cogas nog moeilijk om concurrentie voor Caiway te vinden op het glasvezelnetwerk. Twee grote onafhankelijke glasvezelproviders, Tele2 en Vodafone, zijn niet geïnteresseerd in het Cogas-glasvezelnetwerk.

Volgens Tele2 krijgt Caiway zo’n enorme voorsprong dat het voor andere providers niet meer rendabel is om ook diensten aan te bieden. Er heeft zich inmiddels wel één gegadigde gemeld: op uitnodiging van boze Almeloërs is provider Fiber bezig met een peiling.

Tele2
​Maar pas als dat voor aanstaande donderdag 5000 belangstellenden oplevert, komt Fiber in actie. Potentiële abonnees kunnen zich geheel vrijblijvend aanmelden via www.fiber.nl/twente. Volgens woordvoerder Jan Willem te Gussinklo is het Cogas-gebied niet interessant voor Tele2: „Wij doen normaal gesproken zaken met Reggefiber. In zee gaan met Cogas betekent voor ons een enorme investering want we moeten onze apparatuur installeren in hun centrale. Die investering moet je terugverdienen via abonnementen. Maar Caiway heeft daar een enorme voorsprong. Zij nemen alle coax-abonnees over. En bieden vervolgens een glasvezelpakket aan dat nog goedkoper is dan het coax-pakket. Dat is voor veel mensen reden om over te stappen. Dan blijft er voor ons niet zoveel over. Wij kunnen alleen mensen tot overstappen verleiden met nog goedkopere tarieven, maar dan verdienen we de investering niet terug. Dus wij komen niet op de Cogas-kabel.”

Vodafone
Vodafone laat weten: „We kiezen er op dit moment voor om alleen via het glasvezelnetwerk van Reggefiber diensten aan te bieden. Elke andere aanbieder met een eigen netwerk moeten we apart inregelen, wat een arbeidsintensief proces is.” Vodafone sluit niet uit over een paar jaar misschien wel iets in Twente te willen.

Cogas wilde maandagmiddag niet reageren op de vraag of zich meer providers hebben gemeld en hoeveel providers er eventueel op 1 januari van start zouden kunnen. Volgens een woordvoerder van Cogas komt het bedrijf dinsdag met verdere mededelingen hierover en worden de klanten eerst persoonlijk ingelicht, voordat er mededelingen aan de pers worden gedaan.

Meer hierover in de Twentsche Courant Tubantia van dinsdag.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.