Volledig scherm
Wijkcentrum Eninver, waarin De Zegge is gevestigd. Foto: Emiel Muijderman

Temperatuur in klas Almelo tikt 34 graden aan: kinderen krijgen vrij

ALMELO - Op basisschool De Zegge in Almelo was het eerder deze week 34 graden. Kinderen en personeel werden niet lekker. Daarom hebben alle 185 leerlingen vrij gekregen.

Het was niet meer te harden in de school, die is gehuisvest in het multifunctionele gebouw Eninver in de wijk Aalderinkshoek. „34 graden Celsius, ongelofelijk”, zegt José Oosterveld van De Zegge. Veel te warm om les te geven, zegt de directeur van de christelijke basisschool.

Paniek
Toen de school maandag begon, was de temperatuur in sommige lokalen al boven de 30 graden. Dinsdag was het nog ietsje warmer. Maandag is les gegeven op plekken waar het nog een beetje te harden was. Dinsdag was het te heet: saunavrij dus voor de leerlingen. „Er was wel even echt paniek.”

Er spelen al langer problemen met het klimaat in het gebouw. het is te koud of te warm, „en af en toe is de temperatuur goed”, zegt ze. „In dit pand is gewoon een slecht werkklimaat. Letterlijk.” Het kan niet zo zijn dat er door problemen met de temperatuur geen les kan worden gegeven, vindt ze.

Kapotte warmtepomp
De problemen zijn inmiddels verholpen, een kapotte warmtepomp is vervangen. Maar daarna was het nog steeds heet in de school. „Het wreekt zich dat het gebouw heel goed geïsoleerd is”, zegt wethouder Alex Langius.

„Omdat de warmtepomp kapot was, is overgeschakeld op gasregulering. Daardoor werkte het klimaatsysteem niet en kwam er heel veel warmte in het gebouw. Dat trekt in de betonnen wanden en blijft er in zitten.”

Terug naar school
Hij hoopt dat de leerlingen van De Zegge deze donderdag weer in hun eigen lokalen kunnen.

Almelo e.o.