Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

TenCate verkoopt deel voor 930 miljoen aan Japanners

ALMELO/NIJVERDAL – De composietafdeling van Koninklijke TenCate wordt overgenomen door het Japanse chemiebedrijf Toray. Het van oorsprong Twentse technologieconcern ontvangt 930 miljoen euro's voor de verkoop van TenCate Advanced Composites (TCAC).

Overnamestrijd

TenCate is een wereldwijde speler op het gebied van onder meer kunstgras, beschermende vezels voor legerkleding, vederlichte en ijzersterke composiet voor de vliegtuigindustrie en materialen voor versterking van dijken. Na een stormachtig verlopen overnamestrijd werd Koninklijke TenCate in 2016 van de beurs gehaald. De nieuwe eigenaren – een consortium van investeerders onder leiding van Gilde Partners – gingen verder met vijf bedrijfsonderdelen. Daarvoor betaalden ze destijds ongeveer net zoveel als nu de Japanners voor de composietdivisie.

3800 medewerkers

TenCate telt in totaal 3.800 medewerkers. Daarvan werken er 800 bij de verschillende bedrijfsonderdelen in Nederland. TenCate Advanced Composites, dat nu overgaat naar het Japanse Toray, telt wereldwijd 700 personeelsleden, waarvan er zo’n 120 in Twente werken. Ze zijn woensdag aan het einde van de middag geïnformeerd over de overname.

Vliegtuigen

Dat ze een nieuwe baas krijgen, kwam niet als een verrassing. TenCate-topman Jan Albers kondigde enkele maanden geleden al in deze krant aan dat Advanced Composites in de etalage was gezet. Deze divisie van TenCate ontwikkelt en maakt vooral thermosplastische en thermoset composiet voor de luchtvaart. Mondiale vliegtuigbouwers gaan versneld over op het gebruik van dit vederlichte en ijzersterke kunststof. Daarom stellen ze eisen op het gebied van schaalgrootte van leveranciers, aldus Albers.

Versterken

TenCate werkte al samen met Toray, de grootste producent van carbon vezels ter wereld. Frank Meurs, Chief Operations Officer van TCAC, liet het personeel weten dat de overname door Toray geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in Twente, maar juist zal leiden tot een toename van het aantal banen: "We beschouwen Toray als een sterke partner met een complementair product- en marktsegmentaanbod, focus op innovatie en een complementair geografisch bereik. We zijn ervan overtuigd dat we elkaar kunnen versterken.”

Groei

Voor Toray is TenCate een gewild bedrijf omdat de Japanners daarmee de groei hopen te versnellen en het aanbod van hoogwaardige thermoplastische en thermoset composiet uit te breiden. “TCAC verzekert zich dankzij de combinatie met Toray van de toegang tot zeer gespecificeerde koolstofvezels, een cruciaal onderdeel om de behoeften van klanten te ondersteunen”, aldus Meurs.

Ondernemingsraad

Ook voorzitter Wim Meuleman van de centrale ondernemingsraad van TenCate ziet voordelen van de overname voor de Twentse vestiging van TCAC in Nijverdal. “We krijgen nog een presentatie van de Japanners, maar denken dat het goed kan uit pakken voor de werkgelegenheid in deze regio. Er wordt heel nadrukkelijk aangekondigd dat wordt ingezet op verdere groei van deze divisie in Twente”, aldus Meuleman die bij de informatiebijeenkomst voor het personeel was. “Ik heb de indruk dat de medewerkers ook positief zijn.”

Poll

TenCate verkoopt deel voor 930 miljoen aan Japanners

  • Win-win: mooi bedrag en werkgelegenheid in Twente gaat vooruit (25%)
  • Dit is het begin van het einde voor TenCate (63%)
  • Komen die Japanners soms heel Twente overnemen? (12%)
946 stemmen

Almelo e.o.