Volledig scherm
De oude Kolkschool © Alphons Huiskes

Toch appartementen in Almelose Kolkschool

ALMELO - Het gemeentebestuur wil binnen enige maanden de voormalige Kolkschool afstoten, om verbouwing tot appartementen mogelijk te maken. Poppodium Paco Plumtrek, die zijn zinnen op het gebouw heeft gezet, lijkt achter het net te vissen.

Momenteel wordt het markante oude schoolgebouw aan de Bornerbroeksestraat 19 gebruikt door poppodium Paco Plumtrek en de Turkse vereniging Atip. Beide huurders moeten binnenkort uitzien naar een andere ruimte. Want de gemeente Almelo wil het gebouw afstoten en het tevens een andere bestemming geven. ‘Wonen’ heeft daarbij voor het gemeentebestuur prioriteit. „Dat doet het meest recht aan de omgeving”, motiveert Wethouder Alex Langius (ChristenUnie).

Ontwikkelaar

Daarmee lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Een jaar geleden wilde het college van B en W de Kolkschool verkopen aan ontwikkelaar Hans Kloosterman (Kloos2), die een plan voor hergebruik heeft ontwikkeld, met zestien appartementen. Daarbij was een verkoopprijs van 320.000 euro afgesproken.

De gemeenteraad stak er echter een stokje voor. Fracties plaatsten vraagtekens bij de gevoerde onderhandelingen. Bovendien wilden raadsleden Paco Plumtrek een kans geven. Het poppodium, met Henk Lammers als initiatiefnemer, heeft namelijk grootse plannen. Paco wil het pand van de gemeente overnemen om er een bruisende ‘culturele hotspot’ van te maken.

Langius vertelt dat hij ‘zeer recent’ een gesprek heeft gevoerd met Paco Plumtrek. Daarbij zijn volgens de wethouder geen concrete plannen op tafel gekomen. „Er is een sfeerbeeld geschetst. Op basis daarvan verdienen de plannen van Paco niet onze voorkeur. En als je heel eerlijk kijkt naar de buurt is deze minder geschikt voor een culturele hotspot, met alle dynamiek die daarbij komt.”

  1. Als wij Almeloërs er een selfie mee willen maken, is het goed
    PREMIUM
    COLUMN

    Als wij Almeloërs er een selfie mee willen maken, is het goed

    Het meest indrukwekkende kunstwerk dat ik in New York heb gezien, is het grote vierkante National September 11 Memorial om de ellende van 9/11 te herdenken. In Rio hoop ik nog ooit het gigantische Christus de Verlosser beeld in het echt te mogen zien. Dichterbij huis kennen we in ons land De Dam, waar dagelijks drommen toeristen samenklonteren voor selfies. Hipper zijn de letters ‘I Amsterdam’, die overigens onlangs in opspraak kwamen omdat een gemeenteraadslid in onze hoofdstad vond dat dit symbool voor massatoerisme verwijderd moest worden.

Almelo e.o.