Volledig scherm
© ANP

Toch rustplaats in eigen stad voor vrouw uit Almelo (44)

ALMELO - De 44-jarige vrouw uit Almelo die in Drenthe overleed en daar een sobere begrafenis zou krijgen, krijgt toch een laatste rustplaats in haar eigen stad. Op die manier is het voor haar twee zorgbehoevende kinderen gemakkelijker om haar graf te bezoeken. Maar daar was wel een stevige strijd voor nodig. 

De Almelose stierf zondag onverwacht, toen ze op bezoek was bij haar vriend in Drenthe. Ze werd getroffen door een embolie. In het ziekenhuis in Emmen kreeg ze uiteindelijk een hartstilstand. Ze werd slechts 44 jaar. Ze laat twee kinderen achter van 14 en 16 jaar.

Sobere begrafenis

Geld voor een begrafenis is er niet. Nabestaanden die er voor kunnen zorgen evenmin. Ze zou daarom een sobere gemeentelijke begrafenis krijgen, zoals de wet op de lijkbezorging bepaalt. Omdat ze in de gemeente Emmen stierf, zou daar de begrafenis plaats moeten hebben.

Dat betekent een dubbel drama voor haar jonge kinderen. Zij wonen vanwege een ernstige verstandelijke beperking permanent in een zorgboerderij van Alles Kidts in Geesteren. Ze zouden door hun beperking niet zo maar in staat zijn het graf van hun moeder in Emmen te bezoeken.

Elke week naar mama

Alles Kidts verzocht om die reden de begrafenis in Almelo te doen. "De kinderen geven aan dat ze graag elke week even naar mama willen. Maar wij hebben niet het budget of de mankracht om steeds met hen naar Emmen te gaan", vertelt directeur Suzanne Mensink. Maar ze liep uitsluitend tegen dichte deuren aan. Zowel bij de gemeente Emmen als het uitvaartbedrijf in Coevorden. "Eerst wilde men niet meewerken. Er viel niet mee te praten. Daarna wel, maar alleen als we flink de portemonnee trokken."

Minstens 4000 euro, het dubbele van wat een gemeentelijke uitvaart zou kosten. Dat zouden de kosten zijn voor het opbaren, het ophalen van het lichaam en een eenvoudige kist. Dus nog exclusief de begrafenis zelf. Alles Kidts kon dat niet dragen. "We begrijpen dat het bedrijf haar kosten vergoed wil, maar die konden bij lange na geen 4000 euro zijn." Mensink had het gevoel dat er een slaatje uit geslagen werd.

Financieel bijspringen

Het betreffende Uitvaartverzorging UGNA in Coevorden wilde donderdag geen commentaar geven en verwees meteen door naar de gemeente Emmen, als opdrachtgever van de begrafenis. De gemeente besloot gisteren alsnog op het laatste moment haar hand over haar hart te strijken, nadat deze krant informeerde naar deze trieste situatie.

Woordvoerder Nicole Tolk: "Als mevrouw buiten Emmen wordt begraven, dan kan het uitvaartbedrijf het beschouwen als een particuliere begrafenis. Dan mag daar een ander prijskaartje aan hangen." Ze zegt echter dat de gemeente nu bereid is ‘financieel bij te springen’. Hoe precies kan ze nog niet zeggen. “We zijn nog in gesprek. Maar zeker is dat de begrafenis wordt uitgesteld en in Almelo zal plaats hebben.” Tolk zegt dat de gemeente pas later duidelijk werd, dat er twee zorgbehoevende kinderen in het spel zijn. “We hebben per jaar zo’n 12 gemeentelijke begrafenissen. Maar dit is een extra bijzondere situatie. Deze kinderen moeten we ter wille zijn.”

Belang kinderen

Toch een goede afloop, dus. “Het zou anders een heel schrijnend verhaal zijn”, meent Bas de Koning van de William Schrikkergroep, de jeugdzorginstelling die hulp biedt aan kinderen met een ernstige verstandelijke beperking. Formeel is deze instelling de voogd van haar kinderen. “Het is in het belang van deze kinderen dat hun moeder dichtbij een rustplek heeft. Ze zijn zeer kwetsbaar en echt niet in staat om ver te reizen. Ze zouden nooit zo maar naar het graf kunnen, wanneer ze daar behoefte aan hebben.”

Almelo e.o.