Volledig scherm
© foto Lenneke Lingmont

Toch weer hoop voor Natuurhus in Hagenpark Almelo

ALMELO - Initiatiefnemers hebben goede hoop dat het Natuurhus er toch komt, nu de Almelose politiek er geld voor vrij wil maken.

De grote politieke steun voor het Natuurhus, afgelopen donderdag bij de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad, geeft het plan van zes Almelose natuurorganisaties een boost.

Motie
Zeven politieke partijen kwamen met een motie geld vrij te maken voor het initiatief. De motie is aangehouden tot medio 2017, omdat de oplossing voor het geld niet de juiste is. Maar de insteek van de partijen blijft: het Natuurhus moet er komen. En omdat die ruime steun er is, begint de gemeente binnenkort aan de bestemmingsplanprocedure. „Daardoor kunnen wij weer verder”, zegt voorzitter Edwin Sarink van de stichting Natuurhus, die afgelopen zomer het bijltje er bij neer wilde gooien omdat er niet genoeg geld was.

Aanleg Doe-park
Maar er is nu nieuwe hoop dankzij ‘een goed gesprek’ met de wethouder en dankzij steun van de Almelose politiek. In afwachting van het bestemmingsplan wil de stichting vast beginnen met de aanleg van een Doe-park in het Hagenpark. Er moet een waterspeelplaats komen die volgens Sarink heel geschikt is om kinderen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de natuur. Ook moet er een beweeg- en beleeftuin komen.

„Voor het Doe-park hebben we subsidie aangevraagd bij de provincie”, vertelt Sarink. „Er zijn drie potjes, waaruit we elk maximaal 50.000 euro kunnen krijgen.” De provincie beslist voor het eind van het jaar of subsidie naar het Hagenpark gaat.

5 ton
Voor het Natuurhus heeft de stichting ongeveer 5 ton nodig. Daarvoor heeft de stichting 150.000 euro aan eigen vermogen, vooral te danken aan donaties. Bij de provincie is subsidie van een ton aangevraagd. Daarnaast wil de stichting het huidige Natuurhus aan de Deldensestraat in bezit krijgen én verkopen. De verwachte opbrengst, tussen de 175.000 en 200.000 euro, kan de stichting gebruiken voor de bouw van het nieuwe Natuurhus. Als laatste moet er dan een renteloze lening van de gemeente komen.

Almelo e.o.