Volledig scherm
© Rikkert Harink

Toch zwaar gif in Almelose opslag Defensie

ALMELO - Er is toch chroom 6 aangetroffen op de voormalige Navo-opslag bij Almelo. De werkplaats op het terrein is gesloten en het gespecialiseerde bedrijf Dolmans Calamiteiten Diensten is bezig met de schoonmaak. Bij een onderzoek vorig jaar werd de giftige stof niet gevonden.

Volgens een woordvoerder van Defensie is vorig jaar besloten een ‘dieptereiniging’ uit te voeren. Dat zou, na een aanbestedingsprocedure, deze maand gedaan worden. Vooruitlopend daarop werd wederom onderzoek gedaan, en dit keer bleken er wel wél sporen van chroom6 in de werkplaats aanwezig te zijn. Volgens Defensie waren die waarden onder de wettelijke grenswaarden, die overigens wel aangescherpt worden.

De vroegere Navo-opslag is nu een opslag van Defensie, waarin materieel wordt gestald dat gereedgemaakt wordt voor verkoop.

GGD
Vorig jaar deed de GGD al een onderzoek naar de aanwezigheid van chroom6. Ook werd gezocht naar uranium en asbest, omdat deze materialen eveneens voorkomen in oude legervoertuigen.

Vanwege afwezigheid van chroom6 en de lage hoeveelheid uranium die werd aangetroffen, was destijds het advies van de GGD geen nader onderzoek te doen. Wel werd geadviseerd hoger gelegen delen van de werkplaats schoon te maken, omdat daar asbest was aangetroffen.

Almelo e.o.