Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Toekomst Karelskamp opnieuw onzeker

ALMELO – De Karelskamp in Almelo wordt in een rapport van DJI, Dienst Justitiële Instellingen, genoemd als een van de gevangenissen die op termijn kan sluiten. Het betreft een woensdag gepresenteerde ‘verkennend rapport’ aan de Tweede Kamer over de noodzakelijke capaciteit van de Nederlandse gevangenissen in de toekomst.

Naast Almelo worden gevangenissen in Rotterdam, Zoetermeer, Zeist, Heerhugowaard, Veenhuizen, Alphen aan den Rijn, Almere en Ter Apel genoemd op de lijst van de te sluiten instellingen.

Weerstand
De optie om de Karelskamp te sluiten kan rekenen op veel weerstand. Het personeel van de inrichting heeft reeds afstand genomen van het rapport over een mogelijke sluiting. Ook vanuit de politieke hoek is met verbazing gereageerd. “Gaat dit gebeuren, dan kost dat honderden banen direct, om maar te zwijgen over de indirecte werkgelegenheid die verloren gaat”, zegt VVD-statenlid Regien Courtz.

In het verleden werd er al vaker over sluiting van de gevangenis in Almelo gesproken. De Tweede Kamer vroeg het kabinet om de sluiting van de gevangenissen over deze kabinetsperiode heen te tillen.

Almelo e.o.