Volledig scherm
© Frans Nikkels

Toiletdeur in trein van Blauwnet zit vaak op slot

ALMELO - Als gevolg van capaciteitsproblemen bij Keolis Nederland zitten de toiletten van de nieuwe Blauwnettreinen regelmatig op slot. Ook komt het regelmatig voor dat toiletten door reizigers zo ernstig worden vervuild dat de deur op slot moet tot de volgende onderhoudsbeurt. Dat zegt een woordvoerder van Keolis in reactie op vragen van deze krant.

De nieuwe Blauwnettreinen rijden sinds december vorig jaar op het traject Enschede-Zwolle. De containers waarin de inhoud van de toiletten in de trein wordt opgevangen kunnen nu alleen maar worden geleegd in Zwolle. Er is volgens woordvoerder Hanneke Ruiter van Keolis te weinig opstelcapaciteit in Enschede. „Het legen van de toiletten moet om de dag gebeuren en dat lukt nu niet altijd.” Als een container vol is gaat de deur van het toilet op slot.

Noodmaatregelen

In het verleden kwam de afvoer van toiletten in een trein uit op de rails. Tegenwoordig hebben alle toiletten in treinen een eigen opvangreservoir. Keolis heeft inmiddels noodmaatregelen in de logistiek genomen die ertoe moeten leiden dat de toiletten vaker worden geleegd en de deur dus minder vaak op slot hoeft. De vervoerder verwacht dat de gevolgen daarvan deze week of anders volgende week merkbaar zullen zijn. 

Maar het probleem ligt niet alleen bij de vervoerder, zegt Keolis. Het gebeurt volgens de vervoerder onderweg ook wel eens dat het toilet zo ernstig is vervuild door reizigers dat de deur op slot moet tot de volgende reinigingsbeurt. De toiletten worden dagelijks schoongemaakt.

Hoge nood

Keolis komt met de reactie na een klacht van de familie Van der Post uit Wierden. Poulien van der Post reisde onlangs per trein van Wassenaar terug naar Wierden. Ze had hoge nood en wilde gebruik maken van het ruime toilet in de nieuwe Blauwnettrein die haar naar haar woonplaats bracht. „Tot mijn verbazing kon ik geen gebruik maken van het in de trein aanwezige toilet. Die zat op slot.” En dat komt vaak voor, heeft de Wierdense gemerkt. 

„Bij navraag blijkt dat dit komt omdat er geen mogelijkheid is om het toilet te legen in Zwolle. Jammer van die mooie toiletten, het was voor mij ongemakkelijk aangezien ik nodig moest. Ook een medepassagier was in deze ongemakkelijke situatie.” Ze heeft de provincie Overijssel inmiddels op de hoogte gebracht van haar slechte sanitaire ervaringen.

Structurele oplossing

Keolis gaat ervan uit dat de noodmaatregelen snel effect zullen hebben. Voor een structurele oplossing is echter meer tijd nodig. Hanneke Ruiter: „Het probleem zal pas aan het eind van dit jaar structureel opgelost zijn als de extra opstelcapaciteit in Enschede gereed is.”

Almelo e.o.