Volledig scherm
De bouw van een containerkraan bij het XL Businesspark ligt al sinds 2014 stil na een bezwaar. De blauwe stalen onderdelen van de kraan liggen weg te roesten. © Emiel Muijderman

Ton schade na koperdiefstal in Almelo

ALMELO - Combi Terminal Twente is ernstig gedupeerd door een enorme koperdiefstal, afgelopen weekend. De schade is meer dan 100.000 euro. Bovendien loopt de bouw van de nieuwe kraan in Almelo grote vertraging op.

”Ze hebben behoorlijk huisgehouden”, zegt Gerco Linthorst van CTT over de koperdieven. De dieven hebben zaterdagavond toegeslagen op bedrijventerrein XL Businesspark. Aan de Hoeselderdijk is CTT op dit moment bezig met de bouw van een grote containerkraan. Elders op het terrein wordt gebouwd aan een kantoor.

Drie mannen
Op beveiligingsbeelden is te zien dat rond kwart over zes drie mannen het terrein opkomen en daar met slijptollen aan de slag gaan. Ze slijpen dikke koperen kabels los die al zijn aangebracht op delen van de containerkraan. De containerkraan ligt al enige tijd in onderdelen op een terrein aan de havenkade, klaar om gemonteerd te worden.

Printplaten
De dieven hebben ook hun slag geslagen in een container bovenop de kraan. In die container zit de aansturing van de kraan. “Daar zitten ook de computers. Ze hebben zelfs de printplaten van de computers vernield”, aldus Linthorst. Op de beelden is te zien dat de dieven het koper in een zeecontainer laden. De container wordt vervolgens op een vrachtwagen gehesen. De beveiligingsbeelden zijn overgedragen aan de politie, die een getuigenoproep doet.

Linthorst schat dat er zo’n 1.000 kilo koper is gestolen. “Dat heeft een waarde van enkele duizenden euro’s. De schade voor ons is vele malen groter.” Alle kabels moeten nieuw worden besteld en gemonteerd. “Dat kost ons ongeveer een ton.”

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.