Volledig scherm

Transportbedrijf Dasko uit Almelo 160 keer in de fout

ALMELO - Transportbedrijf Dasko is door de economische politierechter veroordeeld tot een boete van 4.300 euro. Het transportbedrijf heeft veelvuldig gebruik gemaakt van vrachtwagenchauffeurs die niet bij hem in dienst waren en dat is een overtreding van de Wet wegvervoer goederen.

De overtredingen zijn geconstateerd tijdens een administratieve controle. Daaruit is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat het bedrijf in de periode tussen 3 november 2014 tot en met 29 november 2014 160 overtredingen heeft begaan. In totaal ging het daarbij om elf chauffeurs.

Pools
Uit het proces-verbaal blijkt dat de ritten door het bedrijf werden gefactureerd op naam van een Pools dochterbedrijf van Dasko. Het OM vermoedt overigens dat de in november geconstateerde overtredingen al langere tijd speelden.

Overmacht
Een vertegenwoordiger van Dasko zei gisteren tegen de politierechter dat sprake was van overmacht en dat het bedrijf niet anders kon. Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen. „Er staan 32 extra mensen op de loonlijst.” Eind 2014 was er extra werk en de vervoerder had op dat moment te kampen met een hoog ziekteverzuim. Maar Dasko kon de rechtbank niet overtuigen.

Boetes
Omdat er volgens het OM fikse winsten kunnen worden gemaakt bij dergelijke vergrijpen, kunnen bedrijven worden veroordeeld tot behoorlijke boetes. Richtlijn van het OM is volgens de economisch politierechter een geldboete van 4.300 euro per overtreding. De rechtbank acht 160 overtredingen bewezen, maar Dasko wordt veroordeeld voor één overtreding.

Almelo e.o.