Volledig scherm
Treinen tussen Almelo en Hardenberg kunnen slecht tegen hitte. © Lenneke Lingmont

Treinen Hardenberg - Almelo kunnen slecht tegen warmte

ALMELO/HARDENBERG - De treinen tussen Hardenberg en Almelo hebben de afgelopen dagen vaak storingen. De dieseltreinen blijken niet goed tegen de warmte te kunnen. 

Regelmatig vallen er de afgelopen dagen treinen uit op het traject Hardenberg - Almelo. Volgens Arriva heeft dat te maken met de warmte. „De treinen zijn daardoor gevoeliger voor storingen. Vooral dieseltreinen, zoals op dit traject, hebben er sneller last van”, legt Richard Batema van Arriva uit.

Koelingsapparaten

De storingen ontstaan vooral aan koelingsapparaten in de trein. Om storingen te voorkomen worden de treinen extra in de gaten gehouden. De machinisten houden er hun oog op en passen hun rijgedrag erop aan. 

Prorail ziet landelijk meer storingen door hitte. „Langs het spoor staan metalen kasten waaruit de techniek voor wissels, seinen en overgangen wordt geregeld. Met die warme temperaturen zoals dinsdag wordt het daarin ook erg warm en gaat dat niet altijd goed”, legt woordvoerder René Vegter uit. „Bovendien bestaat de kans dat het spoor vervormt. Er zit natuurlijk wel wat rek in, maar soms verbuigt het spoor. Dat gebeurde recent ook in de buurt van Venlo.”

Elektrificatie

Op het traject Hardenberg - Almelo zijn regelmatig problemen. Vorig zomer zijn de dieseltreinen naar Rotterdam geweest voor onderhoud, wat het aantal storingen moest verminderen. Reizigersvereniging ALMA pleit al langere tijd voor elektrificatie van de spoorlijn. 

Almelo e.o.