Treinverkeer bij Almelo uren platgelegd: geen explosief gevonden

UPDATE | VIDEOWIERDEN/ALMELO/RIJSSEN - Het treinverkeer tussen Almelo en Deventer wordt zo snel mogelijk weer hervat. Eerder werden de treinen opgeschort  na de vondst van een mogelijke bom uit de Tweede Wereldoorlog. 

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft inmiddels laten weten dat er geen explosief gevonden is. Het blijkt te gaan om een stuk ijzer. 

Donderdagmorgen sloegen arbeiders alarm. „Er zijn werkzaamheden bij het spoor en arbeiders stuitten daar vanochtend op een voorwerp”, zegt een woordvoerder van ProRail. „Daarvan is direct melding gemaakt.” Uit voorzorg was ook het Explosieven Opruimingscommando ingeschakeld. 

Het voorwerp werd gevonden vlakbij het spoorviaduct van de Wierdense Rondweg (N35), aan de kant van Wierden. Voor buurtbewoners was er geen moment gevaar. Wel was enige tijd de Eben Haëzer kerk aan de Chris Soumolkilstraat afgesloten. Die staat direct aan het spoor.  

Wat dan wel?

Wat het voorwerp dan wel is, wordt nu onderzocht. „Het leek in eerste instantie om een handgranaat te gaan, maar bij het graven bleek dat niet het geval. We konden echter niet vaststellen wat het dan wel was en hebben de opruimingsdienst ingeschakeld”, zegt één van de medewerkers ter plaatse. Het voorwerp was ongeveer 30 centimeter lang en 6 centimeter in doorsnede. „Wat we niet helemaal vertrouwden, was de kop die erop zat. We konden niet inschatten of daar misschien een explosieve lading in zat.”

De vondst is door mensen van de explosieven opruimingsdienst meegenomen. „Daar worden er röntgenfoto's van gemaakt om precies vast te stellen wat het dan wel is. Er was in elk geval geen explosiegevaar, blijkt nu.”

Volledig scherm
© News United/Jan Willem Klein Horstman
Volledig scherm
De vondst © ProRail

Gestrand

Op station Almelo is een flink aantal reizigers gestrand. Treinen in de richting van Deventer rijden niet verder. Ook Britta, Irma, Francy en Corine hebben last van de situatie. De vier vriendinnen uit Enschede waren donderdag om 9.16 uur in de trein in Enschede gestapt,  op weg naar Schiphol voor een vakantie in Ierland. Ze kwamen niet verder dan Almelo. "De mededeling in de trein door de conducteur was heel chaotisch. Aanvankelijk werd verteld dat de trein te vol zat en niet verder ging. Later zeiden ze dat het om een vliegtuigbom ging." Om op tijd op het vliegveld te zijn, is de hulp in geroepen van een van de echtgenoten. Die is donderdagochtend snel naar Almelo gereden en brengt de vier naar Schiphol. 

Volledig scherm
Britta, Irma, Francy en Corine worden naar Schiphol gebracht © Wim Goorhuis

Almelo e.o.