Volledig scherm
Vrouwe Justitia. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Turkse Almeloër wint rechtszaak van ‘discriminerende’ gemeente

ALMELO - Opnieuw heeft een Turkse Almeloër een rechtszaak tegen de gemeente Almelo gewonnen over het korten van een uitkering. Net zoals in soortgelijke zaken heeft een Turkse Almeloër zich beroepen op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die stelt dat de gemeente discrimineert.  

Toen de gemeente er achter kwam dat de Almeloër niet had gemeld dat hij in Turkije een appartement bezit heeft de gemeente de bijstandsuitkering stopgezet. Het appartement werd getaxeerd op 100.000 euro. Niet alleen de uitkering werd stopgezet; ook de onterecht betaalde uitkering werd teruggevorderd. De uitkering die de man tussen januari 1994 en oktober 2000 en tussen november 2004 en juni 2014 heeft gekregen moet hij terugbetalen; bij elkaar een bedrag van 163.704 euro. In september 2015 heeft de gemeente dat bedrag vastgesteld, de man heeft daar geen bezwaar tegen gemaakt.

Ongunstige uitspraak

In september 2017 echter heeft de Centrale Raad van Beroep (CBvR) een voor de gemeente Almelo ongunstige uitspraak gedaan. Bij een groot onderzoek naar bijstandsfraude heeft Almelo nadrukkelijk gekeken naar mensen van Turkse afkomst of met de Turkse nationaliteit. En dat mag niet volgens de CBvR, Almelo heeft daarmee gehandeld in strijd met het discriminatieverbod. Inmiddels hebben meerdere Turkse Almeloërs, verwijzend naar die 'discriminatie-uitspraak’, zaken tegen de gemeente gewonnen.

Dat was ook het geval bij de Almeloër die z'n bezittingen in Turkije had verzwegen. De man heeft bezwaar gemaakt tegen het stoppen van de uitkering en de eis van de gemeente dat hij het eerder ontvangen geld ook moest terugbetalen. Uit een deze maand gepubliceerde uitspraak van de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel blijkt dat de bezwaarmaker in het gelijk wordt gesteld.

In beroep

Wethouder Arjen Maathuis heeft onlangs al in deze krant laten weten dat Almelo in beroep gaat tegen deze zogeheten ‘discriminatie-uitspraken.’ „Bijstand moet zijn bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Als mensen vermogen in het buitenland hebben heb je geen recht op bijstand”, aldus de wethouder. De gemeente heeft al aangekondigd een breed onderzoek in te stellen naar buitenlands vermogen van alle 2700 bijstandsgerechtigden.

  1. Verdwenen schnitzel
    PREMIUM

    Verdwenen schnitzel

    Iedereen heeft thuis waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat een reep Tony Chocolonely, een voorraad Raket-ijsjes of een bakje frambozen zijn verdwenen op het moment dat je het wilt opeten. In het eerste geval van een verdwenen reep chocolade geef ik onmiddellijk toe dat ik de hoofdverdachte ben bij ons thuis. Deze week hadden we echter een ander ‘verdwenen voedselschandaal’. Er was een schnitzel foetsie. Mijn man had dat door hemzelf heerlijk goudbruin gebakken lapje vlees op een bord met aardappels en asperges in de koelkast gezet om de volgende dag te versmaden.

Almelo e.o.