Volledig scherm
De Almelose Turk werd aangehouden door de politie. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, maar hij mag het land niet uit. © ANP

Turkse Nederlander uit Almelo mag Turkije niet uit

ALMELO - Een in Almelo woonachtige Nederlandse Turk is door de Turkse politie aangehouden in de Turkse stad Kayseri. Daar was de man, van wie de identiteit niet bekend is, op vakantie.

Het zou gaan om iemand die er van wordt verdacht sympathisant te zijn van de Islamitisch geestelijke Fethullah Gülen. Gülen wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de poging tot staatsgreep van vorig jaar.

Vrij

De Almeloër zou in Kayseri zijn aangehouden en vervolgens naar Istanbul zijn gebracht voor verhoor. Aanleiding voor de aanhouding zouden uitingen zijn, die hij in Nederland op sociale media deed. De man is intussen weer vrij, maar mag het land niet verlaten. Voorzitter Mustafa Keskin van de Almelose Turkse arbeidersvereniging ATIB bevestigt de aanhouding, maar zegt niet te weten om wie het gaat.

Advocaat

Het is in ieder geval niet de Erdoğan-kritische Almelose advocaat Ibrahim Mercanoğlu. De advocaat laat desgevraagd weten dat hem geen strobreed in de weg gelegd is, toen hij deze week naar Turkije op vakantie ging.

Gemeenteraadslid

Kayseri is een stad en provincie in centraal Turkije. In Almelo wonen veel Turken die uit deze streek afkomstig zijn. Het Turkse gemeenteraadslid Uğur Çete, nu zelf ook op vakantie in Turkije, is eveneens afkomstig uit Kayseri. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van enige aanhouding van een Almeloër. Volgens hem zijn er weinig aanhangers van Gülen in Almelo. „En die zijn volgens mij niet naar Turkije gegaan”, zegt Çete.

Ministerie

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) zegt niet bekend te zijn met een hulpvraag van een Turkse Almeloër met de Nederlandse nationaliteit. „Als die er is of komt, nemen we die heel serieus. Het kan zijn dat de betrokkene of de familie er bewust voor kiest geen publiciteit te zoeken. Publiciteit hoeft ook niet altijd een positief effect te hebben”, aldus een woordvoerster van BZ.

Oplossing

Wel is bekend dat circa tien Nederlanders Turkije niet kunnen uitreizen. „Het ministerie staat in goed contact met de Nederlanders die dat willen en biedt alle mogelijke hulp aan. We brengen het uitreisverbod voortdurend onder de aandacht van de Turkse autoriteiten, ook recent nog, zowel algemeen als in specifieke gevallen, opdat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden”, aldus de woordvoerster.

Reisadvies

Het huidige reisadvies voor Turkije is volgens BZ vergelijkbaar met dat van Duitsland. „Het advies voor Turkije kent een waarschuwing voor vervolging door Turkse autoriteiten voor belediging van het staatshoofd. We kijken voortdurend of het reisadvies aanpassing vraagt. We brengen het reisadvies ook actief onder de aandacht van Nederlanders.”

Almelo e.o.