Volledig scherm
De paaltjes lagen in de bosjes verstopt. © Politie Almelo

Twee Almeloërs opgepakt voor grafschennis ’t Groenedael

ALMELO - Op begraafplaats ’t Groenedael zijn maandag twee Almeloërs opgepakt voor grafschending. Het tweetal wilde metalen paaltjes van een familiegraf stelen. 

Bezoekers troffen de koperen en ijzeren paaltjes en buizen maandag aan in de bosjes en meldden dat direct bij de beheerder. Na wat politieonderzoek bleek dat de materialen onder meer bij een hek van een oud familiegraf horen. Welke namen er op de grafstenen staan, wil een gemeentewoordvoerster niet zeggen. „Het is een familiegraf uit de eerste helft van de vorige eeuw. Daar zie je dit soort hekwerken wel vaker. Met paaltjes waar in veel gevallen een ketting tussen hangt.”

Politieagenten vermoedden dat de paaltjes daar in de bosjes waren neergelegd om later te worden opgehaald. Gezien de hoeveelheid materialen zijn er waarschijnlijk meer graven geschonden, maar politie en gemeente Almelo hebben op dit moment nog niet in beeld welke graven dat zijn. 

Posten

De politie besloot door de vondst om de begraafplaats wat scherper in de gaten te houden. Even later kwamen er inderdaad twee personen naar 't Groenedael om in de bosjes naar de gestolen waren te zoeken. Reden genoeg voor de politie om de 50-jarige man en de 41-jarige vrouw aan te houden voor grafschending. De twee zijn voor verder verhoor naar het arrestantencomplex in Borne overgebracht. 

Geen rage

Assistent-beheerder Laurens Rouhof van de algemene begraafplaats wil niet al te veel kwijt over de poging tot diefstal. Wel meldt hij dat het om een incident lijkt te gaan. „Enkele jaren geleden is er ook wel eens zoiets gebeurd, maar het gebeurt niet regelmatig dat er allerlei materialen van de begraafplaats verdwijnen. Slechts af en toe komt er een melding binnen. Niet vaak.” Als er al eens wat verdwijnt, zijn het bloemen. „Oude bloemen. Die dan meestal neergelegd zijn door het ene familielid en weggehaald door het andere familielid.”

Almelo e.o.