Volledig scherm
© ANP XTRA

Twentse directeur die 1,5 miljoen zorggeld vergokte niet vervolgd: 'Bizar’

ALMELO - Directeur Nina Barsamian van zorgbureau Victorie wordt niet vervolgd door justitie. De vrouw kwam vorig jaar in het nieuws omdat ze anderhalf miljoen euro zorggeld had verbrast in het casino. Maar volgens justitie zijn geen strafbare feiten gevonden: Barsamian had de ‘leningen’ keurig verantwoord in de boekhouding.

Het strafrechtelijke onderzoek was opgestart na een aangifte van de gemeente Almelo van witwassen, valsheid in geschifte en verduistering door het bureau. Het Openbaar Ministerie  Oost-Nederland laat in een persbericht weten dat het  onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd van strafbare feiten met betrekking tot de besteding van zorggelden in de jaren 2016, 2017 en 2018. “De boekhouding van het bureau is belastingtechnisch verantwoord; er zijn geen illegale constructies gevonden."

Niet strafbaar

Ook vond justitie geen aanwijzingen voor een computerhack door de directrice, waarvan ook aangifte was gedaan door een andere partij. Wel bleek dat Barsamian onrechtmatig bestanden heeft bekeken en gekopieerd. De manier waarop dat is gebeurd was op het moment dat ze het deed, in november 2018, niet strafbaar. Pas sinds 1 maart 2019 is dit strafbaar gesteld. Vervolging van feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan, is niet mogelijk, zo stelt het OM.

Bizar

Wethouder Eugène van Mierlo van Almelo vindt het ‘bizar’ dat er geen strafrechtelijke vervolging mogelijk is. “Uit het onderzoek van de sociale recherche is gebleken dat er grote sommen zorggeld zijn misbruikt. Dat kan toch niet ongestraft blijven? We gaan ons beraden op stappen. En ik hoop dat de landelijke politiek dit samen met ons wil oppakken."

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.