Volledig scherm
Fietsenhandelaar Martin Meulenkamp met en op een elektrische fiets was een van de gedupeerden van oplichtster Truus W. uit Almelo. © Lenneke Lingmont Fotografie

Twentse fietsenhandelaren wapenen zich tegen oplichtster Truus W.

ALMELO - Twentse fietsenhandelaren hebben een groepsapp aangemaakt waarmee ze elkaar kunnen waarschuwen als oplichtster Truus weer actief is in de regio. Dat zei een van hen dinsdagavond in het tv-programma Opgelicht.

Truus W. uit Almelo licht al zeker 30 jaar mensen en bedrijven op. Vooral in Twente, waar ze oorspronkelijk vandaan komt, maar ze heeft ook in andere delen van het land slachtoffers gemaakt. 

Leenfietsen

Een van haar favoriete trucs is om zich te melden bij een fietsenmaker met het verhaal dat ze dringend een fiets nodig heeft voor haar werk als wijkverpleegkundige. Diverse Twentse fietsenhandelaren trapten erin. In de uitzending van Opgelicht kwamen er twee aan het woord: Klos Tweewielers in Westerhaar-Vriezenveenschewijk en Meulenkamp Tweewielers in Bornerbroek. Beiden meldden dat ze Truus W. een leenfiets meegaven die ze vervolgens nooit meer terugzagen.

Inmiddels is bekend dat Truus deze truc bij tientallen fietsenmakers uithaalt. Vandaar dat de Twentse vakbroeders zich verenigd hebben in een groepsapp. Niet alleen Truus wordt  daarmee gesignaleerd, ze waarschuwen elkaar ook voor andere oplichters.

Spijt

In de reportage van Opgelicht was te zien hoe de verslaggever Truus confronteert met haar diefstallen. Ze ontkent fel dat het om diefstal gaat: "Het is oplichting". Maar ze geeft wel toe dat ze de 'geleende' fietsen heeft verkocht "aan iemand in Emmen".  Ze meldt dat ze "een kutgevoel" aan haar streken overhoudt en dat ze er spijt van heeft. Volgens de vrouw, die nu bij het Leger des Heils in Den Haag bivakkeert, gaat ze professionele hulp zoeken. Haar slachtoffers betwijfelen dat.

Almelo e.o.