Volledig scherm
Jade Gundelach uit Enschede voelt zich vereerd met haar benoeming tot staatsraad bij de Raad van State. © Soppe Gundelach advocaten

Twentse Jade Gundelach (41) bij Raad van State aan de slag als jongste rechter

ALMELO/ENSCHEDE - Jade Gundelach is benoemd tot staatsraad bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De in Enschede woonachtige Gundelach (41) is momenteel advocaat bestuursrecht/partner bij het Almelose advocatenkantoor Soppe Gundelach advocaten.

De benoeming van de 41-jarige Enschedese is opmerkelijk. Gundelach is nu nog 41, bij haar beëdiging op 1 juni als staatsraad is ze 42 jaar. En met die leeftijd is ze de jongste van de 48 staatsraden die bij de afdeling bestuursrechtsspraak van de Raad van State werken. Of ze de jongste staatsraad ooit bij de Raad van State wordt is niet bekend. „We hebben in het recente verleden wel vaker ‘net veertigers’ als staatsraden verwelkomd”, aldus een woordvoerder van de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Jade Gundelach wordt full time staatsraad. „Je kúnt het part-time doen, ik ga het 90 procent doen”, aldus de Enschedese advocaat. De benoeming als staatsraad houdt automatisch in dat ze haar functie bij het Almelose advocatenkantoor moet opgeven. „Je kunt dit niet verenigen met een advocatenpraktijk. Je bent lid van de hoogste algemene bestuursrechter en dat kun je niet combineren met de functie van advocaat.”

Eer

De Enschedese voelt zich vereerd met haar benoeming. „Ik heb gewoon gesolliciteerd en tot mijn blijde verrassing ben ik het geworden. Ik ben relatief jong tegen opzichte van de de zittende staatsraden. Ik zal 42 zijn als ik word beëdigd door de koning.” Ze realiseert zich dat haar benoeming bijzonder is vanwege haar - voor de Raad van State - jonge leeftijd. „Ik mis natuurlijk een aantal jaren levenservaring ten opzichte van andere staatsraden. Als je 15 jaar ouder bent heb je ook 15 jaar de kans gehad om nog meer ervaring en kennis op te doen.”  Binnen de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State werken onder andere mensen die vroeger in de wetenschap hebben gewerkt, zoals oud-hoogleraren, maar ook oud-politici, mensen uit de advocatuur en mensen uit de rechterlijke macht. „Er zitten mensen van verschillende pluimage in dit orgaan.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen