Volledig scherm
Het raadslid Ugur Cete.

Ugur Çete wil gedenksteen voor Turkse slachtoffers

ALMELO - Het raadslid Ugur Çete kondigt aan dat in Almelo een gedenksteen wordt geplaatst om Turkse slachtoffers te herdenken uit de periode rond 1915.

Daarmee wil Çete aandacht afdwingen voor de Turkse opvatting over de Armeense genocide. De aankondiging van Çete is een reactie op de afwezigheid van het college van burgemeester en wethouders op een conferentie die vrijdagavond in het Theaterhotel werd gehouden. Daar werd door de Almelose Atatürkvereniging een bijeenkomst gehouden om het Turkse standpunt over de ‘Armeense kwestie’ toe te lichten.

B en W van Almelo wilden daar niet komen, volgens Çete omdat het college meende dat haar aanwezigheid uitgelegd zou kunnen worden als innemen van een standpunt. Çete is daar boos over, omdat het gemeentebestuur wel jaarlijks bij de Armeense herdenking van de genocide is. „Neemt het college dan ook een standpunt in?”, zo vraagt hij zich af. Waarbij hij er op wijst dat de Nederlandse regering de genocide nooit officieel erkend heeft.

Het raadslid wil nu B en W tot een keus dwingen door een eigen herdenking te organiseren bij een herdenkingssteen.

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

Almelo e.o.