Volledig scherm
De molens waarmee suiker wordt verwerkt staan al klaar in het nieuwe pand van Alldra. © Wim Goorhuis

Uitslaande brand bij Alldra leidt tot verhuizing van Rijssen naar Almelo

ALMELO/RIJSSEN - Zes weken na grote brand maakt Alldra alweer haar eerste suikerdecoraties. Ze zijn er best trots op. Wat heet. „We hebben hier in een paar dagen tijd een wereldprestatie geleverd”, zegt Hank van Hasselt.

De Rijssense zoetwarenproducent Alldra zat met de handen in het haar na een uitslaande brand op vrijdag 20 mei in het bedrijfspand in Rijssen. Volgende week hoopt het bedrijf de productie alweer te kunnen hervatten. In Almelo.

Alldra is Nederlands marktleider op het gebied van suikerdecoraties. Harde musket, suikerhagel of crunchsuiker om een ijsje te dippen? Het wordt allemaal geleverd door Alldra. Of beter gezegd: wérd geleverd. Na de verwoestende brand in mei in de Rijssense vestiging aan de Galvanistraat lag de productie helemaal stil.

Hervatting
Voor eigenaar Hank van Hasselt en directeur Coen Louwerse van Alldra was na de brand een ding meteen duidelijk: de productie moest zo snel mogelijk worden hervat. Het bedrijf levert onder meer aan grote ijsproducenten. „Dit is voor hen hét seizoen”, zegt Van Hasselt. Als Alldra niet kan leveren stappen de afnemers zo over naar een concurrent. Ook meteen was al duidelijk dat de productie niet aan de Galvanistraat in Rijssen kon worden hervat.

Bedrijfspand
In recordtijd is Alldra erin geslaagd een nieuw bedrijfspand te vinden. In een voormalige opslaghal van Urenco aan de Planthofweg wordt een nieuwe fabriek gerealiseerd. Louwerse gaat ervan uit dat in de loop van volgende week een voorzichtig begin kan worden gemaakt met de hervatting van de productie. Dat is zes weken na de brand. Met dank aan verschillende bedrijven die Alldra snel hebben geholpen. En aan bedrijvenmakelaar Ten Hag en de gemeente Almelo, die vlot vergunningen heeft verstrekt.

In Rijssen had Alldra een pand van 3.600 vierkante meter, de nieuwe hal in Almelo meet 4.000 vierkante meter. De producent van suikerdecoratie heeft de hal voor een periode van vijf jaar gehuurd. Waarbij Van Hasselt er voorzichtig van uitgaat dat het bedrijf zich nu definitief in Almelo vestigt. Maar daarover is nog geen besluit genomen. „Onze eerste zorg is de productie.” Waar mogelijk verlenen de 35 medewerkers van het bedrijf hand- en spandiensten tijdens de opbouw van de nieuwe fabriek. „We hebben mensen ook gevraagd om eerder vakantie te nemen als dat mogelijk is”, zegt Louwerse. Alldra produceert op jaarbasis 3.700 ton suikerdecoraties. Een klein deel van de productie is na de brand ondergebracht bij een collega-bedrijf elders in Nederland.

Almelo e.o.